Odnos oružanih grupa u Siriji

Danas se na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada bori Hezbollah, iranska brigada Quds i Revolucionarna garda, zatim šiitske milicije iz Iraka, arapski nacionalistički dobrovoljci, naoružane palestinske grupe, plemena bliska Assadu, kršćanski dobrovoljci iz Sirije i inostranstva te plaćenici iz istočne Evrope.

Protiv Assada se bore Slobodna vojska Sirije, Islamski front, Front sirijskih revolucionara, Sirijski islamski oslobodilački front i brojne nezavisne ili poluautonomne oružane grupe.

Od 2011. godine do sada u borbi na području Sirije poginulo je više od 200.000 ljudi, tri miliona je izbjeglo, dok je 7,6 miliona interno raseljeno.

Al Jazeerin reporter Harun Karčić detaljnije pojašnjava međusobne odnose naoružanih grupa koje se bore u Siriji.

Više u videosnimku

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sirijci koji žive unutar tampon-zone na okupiranoj Golanskoj visoravni sve su više na udaru građanskog rata. Sklanjajući se pred napredovanjem pobunjeničkih snaga, promatrači UN-a su se u septembru povukli sa sirijske strane crte razgraničenja. Ipak, civili koji su se sklonili u tampon-zonu između Izraela i Sirije, tvrde kako su i dalje pod topničkim napadima.

Prema navodima nevladinih organizacija, u zračnim udarima snaga sirijske vlade poginulo je blizu 400 civila. Dok sirijska vojska gađa područja pod kontrolom pobunjenika, međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, cilja položaje oružane grupe Islamska država Irak i Levant. Sirijska opozicija uputila je zahtjev da koalicija počne gađati i položaje snaga vlade te zemlje. Iz Bejruta – […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO