Politička bitka Njemačke i Rusije za Balkan

Angel Merkel je uputila oštre kritike Moskvi zbog ubistva Gruzijca čečenskog porijekla u Berlinu (EPA)
Angel Merkel je uputila oštre kritike Moskvi zbog ubistva Gruzijca čečenskog porijekla u Berlinu (EPA)

Piše: Harun Cero

Njemački stručnjaci za međunarodne odnose smatraju da je Rusija želi imati veći utjecaj na Zapadnom Balkanu te da su ekonomska kriza u Evropi i politička kriza u Srbiji i BiH stvorile optimalnu priliku za Moskvu da obnovi rusko-srpsko prijateljstvo.

Al Jazeera je kontaktirala nekoliko eksperata povodom izjave njemačke kancelarke Angele Merkel, objavljene u sedmičnom listu Der Spiegel, da je Njemačka alarmirana zbog ruske agresivne i antizapadne politike na Zapadnom Balkanu.

Merkel je izjavila kako bi bilo nedopustivo da Evropska unija mora pitati Rusiju za dopuštenje smije li primiti neke zemlje u svoje članstvo ili ne, a član Evropskog parlamenta  i političar Kršćansko-demokratske unije Elmar Brok, u dokumentu Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom “Utjecaj Rusije u Srbiji” je napisao da je “Putinov cilj na balkanske zemlje izvršiti tako jak pritisak da one ili odustaju od članstva u EU, ili da kao članice EU-a provode izrazito prorusku politiku”.

Karsten Dummel, direktor Konrad Adenauer Fondacije za Bosnu i Hercegovinu, kazao je za Al Jazeeru da on ne smije komentarisati ovakve stvari, ali je iznio svoje lično mišljenje:

“Pretpostavljam da stvari koje su se događale u skorije vrijeme, kao što su izbori [u BiH], izborna kampanja Milorada Dodika, zahtjev Republike Srpske za raspisivanje referenduma kao na Krimu, cjelokupni utjecaj Rusije na Republiku Srpsku, sedamdeseta godišnjica borbe protiv fašizma u Beogradu, gdje je također prisustvovao Vladimir Putin, ukazuju na to da je ‘apetit’ Rusije porastao, što se tiče Zapadnog Balkana“, kazao je Dummel.

Ipak, dodaje kako ne vjeruje da njemačka kancelarka Angela Merkel želi svađu sa Rusijom i Vladimirom Putinom.

“Cijela Evropska unija, pa tako i Njemačka, pokušavaju da podcrtaju evropsku incijativu zemalja Zapadnog Balkana, ali da ne uđu u ‘trku’ sa Rusijom, jer to ne bi vodilo nigdje. Ovdje u prvom planu mislim na sigurnosne interese zemalja u regionu. Cijela Evropska unija se iskreno zalaže za to da svaka zemlja u regiji ima pravo da se u miru sama opredijeli kojim će putem ići. Morate shvatiti da je situacija drugačija nego prije jednu godinu ili pet godina ili čak na proljeće, prije dešavanja na Krimu ili izbora u Bosni i Hercegovini“, smatra Dummel.

Bruno Schoch iz Hesenske fondacije za mirovne studije i proučavanje konfliktnih situacija i stručnjak za zemlje Balkana je na upit da li ovo znači da je Njemačka “bacila sve karte na stol?“ rekao ‘ne’. 

Opasnost za osjetljivu regiju

“Sve zemlje Zapadnog Balkana žele u Evropsku uniju i to, moram naglasiti, dobrovoljno i regularnim postupkom. Tu postoje određeni ugovori, pregovori i u konačnici prijem u Evropsku uniju“, rekao je Schoch.

“Politička kriza međunarodnih odnosa u Evropi i postojeća ekonomska kriza u Srbiji i Bosni su optimalna prilika za Rusiju da ‘obnovi’ rusko-srpsko prijateljstvo i to uopće nije za zanemariti. Ultranacionalista Vojislav Šešelj koji je pušten na slobodu jer ima rak, a budite sigurni, ne zbog toga što je nedužan, je pri svom povratku upravo govorio o tom rusko-srpskom prijateljstvu. On sada govori, a i prije je govorio da se Srbija treba odvratitit od Zapada i više se otvoriti Rusiji“, tvrdi Schoch i podržava Angelu Merkel u njenoj izjavi.

“Gospođa Merkel je u pravu kad upozorava, da aneksija Krima i ‘prikriveni’ rat Rusije mogu predstavljati opasnost u nekoj drugoj regiji, a posebno u osjetljivoj regiji kao što je Balkan“.

Tom Schumacher, profesor na Goethe Univerzitetu u Frankfurtu se ne slaže sa konstatacijom njemačkog magazina da Rusija ekonomski pokušava da pod pritisak stavi druge države, navodeći da Evropska unija također čini isto.

On smatra da je najbolji primjer za to finansijska pomoć Evrospke unije državama u procesu pridruživanja, a i poslije.

“Evropska unija finansijskim špricama koje daje u procesu pridruživanja i nakon toga, obavezuje države članice i one koje žele da se pridruže Evropskoj uniji da surađuju i da slijede njihova pravila. Što se tiče izjave gospođe Merkel, nisam se pozabavio temom dovljno dobro da vam mogu reći da li ima političke konotacije, ali ne bih rekao da je gospođa Merkel ovo tek tako izjavila“, zaključio je Schumacher.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO