Ptice kao izvor prihoda za siromašne u Gazi

Područje na kojem love stanovnici Gaze nalazi se uz granicu i veoma često su izloženi vatri izraelskih vojnika (Al Jazeera)
Područje na kojem love stanovnici Gaze nalazi se uz granicu i veoma često su izloženi vatri izraelskih vojnika (Al Jazeera)

Piše: Ahmed Abdel

GAZA – Dok Izrael drži Gazu pod opsadom i zatvara sve prelaze, te uskraćuje hranu i piće, pa čak i građevinski materijal, stanovnici ostaju bez posla i omladina nema drugog izbora, nego da lovom ptica osigura svoju dnevnu opskrbu.

Salim Nasr, lovac iz Gaze, veoma pažljivo postavlja svoju mrežu u blizini sjevernoistočne granice u Pojasu Gaze. Zatim se udaljava na nekoliko metara, držeći u ruci konopac koji služi za povlačenje mreže, nakon što se ptica ili više njih zapetlja u nju.

Na taj način pravi primitivne „zamke“ pomoću kojih hvata razne vrste vrabaca, slavuja i drugih malih ptica. Prodaja ovih ptica predstavlja jedini izvor njegovih prihoda.

Nakon čekanja, koje može potrajati satima, Nasr povlači konopac i obara mrežu na pticu čim sleti, i tako je hvata, a onda je brzo vadi iz mreže i prebacuje u željezni kavez.

Nastoji se udaljiti iz vidokruga izraelske okupatorske vojske u strahu da na njega ne otvore vatru. Mjesto gdje lovi ptice udaljeno je samo nekoliko metara od sjevernoistočne granice Pojasa Gaze, u blizini granične ograde.

Uz malo iskustva, Nasr pregleda koje se sve vrste ptica nalaze među 20 ulovljenih, nakon četiri sata neprestanog čekanja. Iznos koji zaradi od prodaje ptica dijeli sa drugom koji sa njim svakodnevno lovi. 

Jedna ptica – pola dolara

Palestinski lovac u ranim jutarnjim satima odlazi sa grupom mladića, skoro pa svakodnevno, na teritoriju koja se nalazi uz granicu Gaze i okupiranog područja, da bi se vratio u podne, noseći nešto ulovljenih ptica s namjerom da ih proda i na taj način pokuša obezbijediti svojoj porodici bar osnovne potrepštine.

Nasr, otac devetero djece koji živi u palestinskom izbjegličkom kampu Al-Shati na zapadu Gaze, kaže da kreće od kuće u zoru nakon molitve i odlazi na njive da lovi ptice.

Ističe da dnevno ulovi oko dvadesetak malih šarenih ptica vrste „khudrah“ (zelene), a jednu proda po cijeni od dva šekela (pola dolara). 

Ako mu se posreći, Nasr ulovi ptice čija vrijednost doseže i do 60 ili 70 šekela, poput kanarinca ili češljugara.

No, loviti ptice tokom cijele godine nije moguće. Sezona u kojoj ptice tokom godine dolaze u Gazu traje od novembra do februara.

Ovi izleti lovaca u Gazi nose i svoje rizike. Područje na kojem love nalazi se uz granicu i veoma često su izloženi vatri izraelskih vojnika pozicioniranih u blizini, što je i dovelo do ranjavanja desetaka njih od početka palestinske Intifade 2000. godine, prema riječima Nasra.

Rizik od smrti

Lovci idu u pogranična područja, jer jedino tamo mogu pronaći ptice, zbog toga što su tamo njive i nema naselja.

Nakon što završi sezona lova na ptice, Palestinac Nasr vraća se svom osnovnom zanimanju – vozač taksija – kojim ne može pokriti ni osnovne potrebe svoje porodice zbog povećanja cijena goriva i stalnih kvarova na automobilu.

Mahmoud Hissi, 35 godina, još je jedan stanovnik Gaze kojeg su teške životne prilike primorale na lov ptica, kako bi mogao hraniti svoju sedmočlanu porodicu.

Hissi, stanovnik Gaze, rekao je za Al Jazeeru da je radio kao građevinac, no od kako je obustavljen uvoz cementa u Pojas Gaze, ostao je bez posla. Okrenuo se uzgoju ptica i njihovom lovu kako bi prehranio svoju porodicu.

Hissi se nada ponovnom povratku na gradilište, kako bi se udaljio od smrti ili ranjavanja čijem je riziku izložen svakodnevno zbog stalnog izlaganja vatri izraelskog okupatora dok lovi ptice na livadama uz samu granicu.

Na stotine mladića u Gazi bave se uzgojem i prodajom raznih vrsta ptica šarenog perja, za čiju kupovinu je zainteresiran veliki broj građana, pa tako cijena nekih rijetkih ptica doseže i do 100 američkih dolara.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO