Pčelari: Kad nestane pčela, nestaće svijeta

Tegla meda košta između 15 i 20 maraka, no niko se ne žali na cijenu (Al Jazeera)

Piše: Mladen Obrenović

Nisu još ni postavili tegle s medom na štandove, postavljene na Trgu djece Sarajeva, a već su im došli kupci s pitanjima o cijeni, je li med ovogodišnji ili prošlogodišnji, na kojem su području pčele radile. Pčelari iz svih krajeva Bosne i Hercegovine okupili su se na još jednoj sajamskoj manifestaciji u Sarajevu, nudeći građanima samo najzdravije što priroda može ponuditi.

Zdravlje je ključna riječ svih njihovih poruka, pa jedni kažu: “Zdravo je potrebno, a ne luksuz”, drugi pak: “Jedite zdravo da biste živjeli dugo”, a pčelar Ahmet Balić iz sela Goleš kod Travnika sve objedinjuje u jednu poruku: “Jedite med dok ste zdravi, a zdravlje je sve što trebate u životu poželjeti.”

Iako bi se moglo očekivati da će se pčelari žaliti na lošu klimatološku godinu, težak rad i probleme s plasmanom proizvoda, iz njihovih priča izviru optimizam i entuzijazam. Uvjeravaju i kako se od pčelarstva i prodaje meda može dobro živjeti.

Važne marketinške poruke Tife Babić [Al Jazeera]

“Došla sam na ideju praviti neke nove proizvode. Med je ljekovit i kad mu dodate još neku ljekovitu biljku, kao što su kopriva, hren, cimet, borovi izdanci ili đumbir, dobijete jednu novu, dodatnu vrijednost”, objašnjava Tifa.

Stalo joj je do kupaca, prema njima je iskrena i otvorena, pa ima i zanimljive marketinške poruke. “Svaka moja nova mušterija, ujedno je i moj stalni kupac”, kaže.

Bez pčela nema svijeta

I ona, ali i Ahmet Balić, i Edin Tuka, zapravo svi pčelari, ne samo da s puno hvale pričaju o svojim kupcima, nego govore još pohvalnije o pčelama. Znaju kako na leđima male pčele počiva egzistencija njihovih obitelji, ali i da bi svijet potpuno drugačije izgledao, pa i da ga ne bi bilo bez njih. Svatko ima i poruku, vrlo jasnu.

“Kad bi pčela nestalo, prekinuli bi se procesi u prirodi, ostali bismo bez hrane i umrli bismo i mi. To je predznak Sudnjeg dana i nestanka čovjeka, i po Kur'anu i po bilo kojoj drugoj vjerskoj knjizi”, upozorava Tuka.

“Kako bi svijet izgledao bez pčela, ne znam. Ono što znam jeste da moj život ne bi ni postojao bez njih, jer ga drugačije ne mogu zamisliti. Kad budem umirao, volio bih uz zujanje pčela da umrem”, želja je Ahmeta Balića.

“Da pčela nije, ne bi bilo ni svijeta. Kad nestane pčela, nestaće i svijeta. Pčela je ta koja stvori sve oko nas”, zaključuje Tifa Babić.

Izvor: Al Jazeera