Od hobija do 5.000 eura mjesečno

Većina blogera u regiji ima druge izvore prihoda (AP)

Piše: Vedrana Maglajlija

Živjeti od pisanja na internetu uspjevaju samo rijetki. Napraviti uspješan biznis od toga dešava se još rjeđe. Iako se blog pokreće u samo nekoliko klikova, puno više vremena i truda potrebno je da bi se od njega moglo živjeti, pogotovo u regiji.

Ipak, mlada modna blogerica iz Srbije Zorana Jovanović ponekad, u zavisnosti od reklama, kako je izjavljivala za medije, zaradi čak i do 5.000 eura mjesečno.

Cifru koja je nedostižna većini Balkanca koji svaki dan odlaze na svoje radno mjesto, ako ga imaju, postiže vođenjem bloga na kojem svakodnevno postavlja svoje fotografije, obučena u razne modne kombinacije, često putujući po svijetu.

Iako tvrdi da ima mjeseci kada ne zaradi ništa ili “samo 200 eura”, stručnjaci i blogeri se slažu da je 24-godišnja Zorana napravila uspješan blogerski biznis, koji u svijetu donosi čak i milione, dok se u regiji uglavnom još smatra tek hobijem.

Međutim, čini se da je zarada ove modne blogerke, što se tiče regionalne blogerske zajednice, izuzetak, a ne pravilo.

Ana Karadžole

“Kod nas kompanije još uvijek ne shvaćaju da se više isplati uložiti u “objektivnu reklamu” putem blogera koje čita veći broj ljudi nego što, na primjer, neki modni časopisi imaju tiraž.”

Međutim, iako ne mogu živjeti isključivo od pisanja, svi naši sugovornici preko bloga indirektno zarađuju, angažmanom za neke druge poslove.

“Već godinama je uobičajeno da najveći broj blogova koji su isplativi tu isplativost duguju posredno – demonstriranjem znanja i veština blogera koje kasnije angažuju kompanije za različite poslove”, kaže Varagić.

Dodaje da su tu veliku ulogu odigrale i društvene mreže na kojima kvalitetni blogeri dolaze do izražaja i dobijaju veliku pratnju.

A kvalitetan i uspješan blog, prema njegovim riječima, dolazi sa povjerenjem čitalaca u postove koji moraju biti jedinstveni i zanimljivi. 

“Još ako blog posmatrate kao posao sa minimum osam sati radnog vremena, rezultati ne mogu izostati”, zaključuje Varagić.

Većina blogera u regiji ipak osam sati dnevno za sada mora provesti na svom radnom mjestu, a pisanjem se baviti u slobodno vrijeme.

“Zarađivati samo bloganjem – smatram da je na Balkanu to još daleka budućnost ili čak utopija”, zaključuje modna blogerica Ana Karadžole, čiji postovi, iako imaju najveću šansu za zaradu, za sada ostaju samo hobi.   

Izvor: Al Jazeera