Bosanac razvio aplikaciju za pomoć u borbi protiv ebole

Aplikacija 'The Ebola Project' je namijenjena putnicima u Zapadnu Afriku, kazao je Smailhodžić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Mario Pejović

Jeste li ikada zamišljali da, kao što to u filmovima često biva, u okviru svog školskog projekta ili iz hobija otkrijete nešto što bi ne samo moglo utjecati na živote stotina i hiljada ljudi, već potencijalno i spasiti te živote?

Bosanskohercegovački fizičar sa američkom adresom, Armin Smailhodžić, u okviru svog magistarskog rada iz Studija državne sigurnosti na Univerzitetu Western Kentucky je razvio aplikaciju za pametne telefone koja putem Twittera prikuplja podatke i prati epidemiju virusa ebole, a zatim predviđa širenje ove smrtonosne pošasti.

Smailhodžić (27) je rođen u Doboju, a s porodicom je preselio u SAD 1998.

  • Šta nam možete reći o Vašoj aplikaciji?

Smailhodžić: Pozadina za ovu aplikaciju uključuje rad o analiziranju riječi koji je proveo dr. Lance Hahn. Uzeli smo taj rad i pokušali smo da iskoristimo društvene mreže, prije svega Twitter, kako bi pratili i predvidjeli širenje virusa tako što bi koristili informacije koje su podijelili ljudi iz regija pogođenih virusom.

The Ebola Project nudi vijesti o eboli

  • Ovakva aplikacija bi potencijalno mogla da spasi hiljade života, ali aplikacije za pametne telefone nisu uobičajeno polje djelovanja fizičara. Kako ste došli na ideju da razvijete ovakvu aplikaciju?

Na početku rada na mojoj tezi uopće nismo planirali da razvijemo aplikaciju. Nakon preliminarnih rezultata o linearnom širenju, moj rad je uvršten na konferenciju u Louisvilleu u Kentuckyju. U sažetku, moj mentor, dr. Keith Andrew, dekan katedre za fiziku i astronomiju na Univerzitetu Western Kentucky, predložio je da imamo aplikaciju koja će prikazati naše rezultate. To se desilo 10 dana uoči konferencije.

To je značilo da imamo narednih 10 dana sa po 12 do 14 radnih sati dnevno da otkrijemo koje komponente moramo uključiti u aplikaciju, zatim za programiranje interaktivnih mapa i da na kraju da otkrijemo kako da razvijemo kod za aplikaciju.

Naposljetku sam na internetu našao kod koji sam mogao da izmijenim da bih dobio ono što mi je trebalo. Od te konferencije sam aplikaciju izmijenio više od 40 puta kako bih je učinio privlačnijom i praktičnijom za korištenje.

Posljednja nadogradnja omogućava aplikaciji da joj treba samo sedmično ažuriranje podatka.  Trenutno sam ja jedina osoba koja radi na ažuriranju aplikacije i prikupljanju podataka.

  • Da li su vas kontaktirale relevantne zdravstvene organizacije, kao što su Centar za kontrolu bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija, itd.?

Dr. Gordon Baylis, potpredsjednik odjela za istraživanje i predsjednik Fondacije za istraživanje Univerziteta Western Kentucky radi na uspostavljanju kontakata sa ovim organizacijama u cilju edukacije javnosti i pomaganju u pozivu za globalno partnerstvo u borbi za kontrolu virusa.

Trenutno smo u kontaktu sa organizacijama koje obučavaju medicinske sestre koje volontiraju u pogođenim područjima i od kojih dobijamo informacije. Te podatke zatim dijelimo putem aplikacije kako bi informirali javnost o napretku virusa.

  • Gdje možemo naći Vašu aplikaciju i za koje platforme je napravljena?

Aplikacija nazvana ‘The Ebola Project’ je trenutno dostupna na App Storeu i Google Play Storeu za iOS i Android uređaje.

  • Kakvi su Vaši planovi za daljnji razvoj i nadogradnju aplikacije?

Nadamo se da ćemo uspostaviti veze sa relevantnim zdravstvenim organizacijama kako bi javnosti isporučili najnovije podatke i kako bi promovirali potrebu za globalnom pomoći.

Izvor: Al Jazeera