Porodica: SAD muči zatvorenu Pakistanku

Siddiqui, koju je FBI imenovao teroristom, tvrdi da su je oteli američki agenti te da su je pet godina držali u izolaciji (AP)

Razgovarala: Sarah Booth

Aafiu Siddiqui, pakistansku neourologinju obrazovanu u Sjedinjenim Američkim Državama, njujorški sud je 2010. godine osudio na 86 godina zatvora.

Osuđena je za pokušaj ubistva nakon što je otela pušku američkog vojnika i pucala na američke vojnike i agente FBI-ja u Afganistanu 2008. godine, pokušavajući da pobjegne iz istražnog pritvora.

Američki vojnici i agenti nisu povrijeđeni, dok je Siddiqui ranjena u razmjeni vatre.

Siddiqui, koju je FBI imenovao jednim od „najtraženijih terorista“, tvrdi da su je oteli američki agenti te da su je pet godina držali u izolaciji u Afganistanu.

Njen slučaj je izazvao međunarodne osude i podijelio pravno mišljenje. Porodica Siddiqui i dalje tvrdi da je Aafia nevina, a mnogi Pakistanci smatraju presudu i zatvaranje nepravednim.

I Vlada Pakistana zatražila je oslobađanje Aafie Siddiqui i njen povratak u Pakistan. 

Sestra Aafije Siddiqui, Fawzia, razgovarala je sa Al Jazeerom u vezi sa nedavnim saopštenjim Aafije, kim je najavljeno povlačenje žalbe.

  • Al Jazeera: Zašto je vaša sestra povukla žalbu?

Siddiqui: Koliko mi je poznato, ona nije povukla svoju žalbu. Naš posljednji razgovor je bio veoma jasan: ”Nastavi sa slučajem”.

Ona mi je zapravo rekla da ako ne bude u stanju da stupi u kontakt sa mnom, ili ako joj ne budu dali da priča sa mnom o slučaju, da ja mogu zastupati njene interese.

”Sve što se kaže u moje ime, ako ja prije toga nisam imala priliku da razgovaram sa tobom, nemoj vjerovati tim izjavama”, rekla mi je.

Taj razgovor smo obavile u martu (2014.) To je bilo u vrijeme kada je kontaktirala pravnu pomoć. Poziv su slušali njeni advokati, a i ja sam također imala priliku da ga čujem, tako da je znala da postoji pristanak porodice.

  • U vrijeme žalbenog procesa, zašto niste razgovarali sa njom?

Siddiqui: Pokušali smo … ali nam nisu dali da razgovaramo sa Aafijom. Nisu joj dali da prima poštu. A onda odjednom, niotkuda, isti onaj sudija koji je osudio na 86 godina zatvora i koji je tada pitao ‘Gdje ti je sada tvoj Allah?’. Taj isti sudija, koji je pravnom naredbom prisilio Aafiju da se pojavi pred sudom, objavio je izjavu o povlačenju žalbe. 

  • Savezni sud je izdao nalog kojim se odobrava korištenje razumne sile kako bi se osiguralo njeno sigurno pojavljivanje na sudu. Zašto je nalog izdat?

Siddiqui: Kako bi se osiguralo da će se ona pojaviti na sudu. Ona je odbijala da se pojavi na sudu zato što bi je (zatvorski stražari) pretražili i kada bi našli Kur'an, oni bi ga skrnavili, tražeći od nje da hoda po njemu. Ako bi to odbila, oni bi je tukli. Aafia je svjedočila o tome na sudu 7. jula 2009. godine.

  • Koliko kontakta ste imali sa svojom sestrom nakon njene presude 2010. godine?

Siddiqui: Nisu nam dopuštali da je vidimo. Postoji pravilo u zatvoru prema kojem ona ima 300 minuta mjesečno razgovora sa porodicom, sve dok je porodica ta koja plaća pozive. Bili smo upoznati sa tom odlukom i jedini put kada je primijenjena ta odluka je kada su se dešavali masovni protesti širom svijeta. Tada su nam dopustili da je nazovemo. Ali od kada je uložila žalbu, oni drže Aafiju potpuno izolovanu.

  • Zdravstvenu ustanovu Carswell su kritikovali zbog načina kako se ponašaju prema zatvorenicima. Koliko znate o pravima i načinu ponašanja prema vašoj sestri u Forth Worthu?

Siddiqui: Bojim se da imam razloga da vjerujem da je zlostavljaju. Mislim da je izjava o povlačenju tužbe data pod prisilom. Ona se nalazi u izolaciji. Uvjerena sam da su koristili tehnike prisile kako bi je natjerali da povuče žalbu. Kontaktirale su nas porodice žrtava zlostavljanja drugih zatvorenika u Carswellu. Oni pate, a i mi.

Aafia je politički zatvorenik i nju će osloboditi sud javnosti. Molim sve one koji nam pružaju podršku da imaju vjeru u Boga. U narednih nekoliko dana objavit ćemo koji je naš sljedeći korak u vezi sa ovim slučajem. 

Izvor: Al Jazeera