Sve češći brutalni napadi na Afganistanke

Kao jedan od glavnih ciljeva rata u Afganistanu se od početka navodi vraćanje prava ženama. Međutim, nakon više od 12 godina broj napada na žene se povećava. Prošle godine bilo ih je čak 26 posto više nego lani. Također, aktivisti upozoravaju na to da su napadi sve brutalniji.

Ekipa Al Jazeere je u bolnici posjetila Setaru, koja je više puta udarena kamenom, a zatim izbodena nožem i kojoj su na kraju odsječeni nos i usne. Kaže da ju je napao suprug, narkoman, čiju je ovisnost odbila finansirati. Iz bolničkog kreveta u pokrajini Herat, na zapadu zemlje, željela je ispričati svoju priču, ali riječi su joj bile nerazumljive, izgovorene u agoniji.

“I ranije su imali problema, ali nikad nije bilo ovako. Da sam znala da će doći do ovoga ubila bih ga vlastitim rukama”, kaže Nassima, majka žrtve.

Kao u većini ovakvih slučajeva u Afganistanu, napad se dogodio u kući, mjestu na kojem bi žene u konzervativnim društvima trebale biti sigurne.

“Vidite li krv? Kad sam prvi put ušao u kuću ležala je ovdje. Ovo su mrlje od krvi iz njenih usana i nosa. Bilo je mnogo krvi, koja se u međuvremenu osušila. Na zidu vidite krvave tragove njenih ruku. Bila je u polusvjesnom stanju, ali uspjela je izgovoriti nekoliko riječi”, prepričava Haji Rustam, seoski starješina.

Bez suđenja počiniocima

Kako kaže reporterka Al Jazeere Jane Ferguson, iako je Setarin slučaj neuobičajen zbog ekstremne brutalnosti, ljudi koji rade sa ženama širom Afganistana navode da ima sve više izvještaja o napadima na žene. Afganistanska nezavisna Komisija za ljudska prava saopćila je da je 2013. godine došlo do povećanja broja izvještaja u kojima žene navode da su brutalno napadnute za 26 posto.

Afganistanski zakoni štite žene, ali država rijetko uspijeva izvesti napadače pred lice pravde. Iz Organizacije za ljudska prava kažu da Setarin slučaj ne samo da je jedan od najtežih koje su vidjeli, nego da je njen suprug još na slobodi.

“Najgori slučajevi nasilja nad ženama u 2013. godini bili su odsijecanje nosa i usana žene u zapadnom Afganistanu i ubistvo jedne žene u pokrajini Bagdis, koju je muž raskomadao sjekirom. Nažalost, počiniocima oba zločina nije suđeno”, ističe Latifa Sultani iz nezavisne Komisije za ljudska prava.

Bez pravde za afganistanske žene male su šanse da će ih muškarci prestati napadati. Političari i zvaničnici neprestano govore o pravima žena, ali bi, zbog njihovog odbijanja da ta obećanja ispune, nasilje i položaj žena mogli postati još gori.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Položaj afganistanskih žena znatno se popravio od američke invazije 2001. godine. U zemlji kojom su vladali talibani, sada se mogu školovati i glasati. Ali mnogi strahuju da bi se Afganistan mogao vratiti u prošlost i poništiti prava koja su ostvarena.

Afganistankama koje odsluže zatvorsku kaznu zbog ‘moralnih zločina’ povratak u društvo ponekad je teži od samog boravka u zatvoru.

04 Mar 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO