Kosovo: Humanitarna akcija za pomoć Siriji

Inicijativi jedne nevladine organizacije za prikupljanje pomoći narodu Sirije odazvao se veliki broj građana Kosova.

Organizatori kažu da ljudi uglavnom poklanjaju odjeću za djecu i žene, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Artan Jakupi je među stanovnicima Kosova koji su odlučili da pošalju dio svoje garderobe onima kojima je potrebna.

Kaže da njega i njegovu porodicu užasni snimci, koji dolaze iz Sirije, podsjećaju na ratna dešavanja na Kosovu prije 14 godina, pa je odlučio da pomogne.

Inicijativi su se pridružili i njegovi sugrađani iz Gnjilana, pa su za samo nekoliko dana sakupili jedan kamion odjeće.    

“I mi smo preživjeli tragedije rata, dobijali smo pomoć iz inostranstva, jer nismo mogli ni da kupimo hranu i odjeću tokom rata. Sada pokušavamo da uzvratimo na isti način”, kaže Jakupi.

Saradnja s međunarodnim humanitarcima

U drugom dijelu Kosova, u Mitrovici, dobrovoljci sakupljaju i razvrstavaju donacije iz svih gradova Kosova. Fatos Rexhepi, organizator ove akcije,  studirao je u Siriji do početka rata, kada se zbog bezbjednosnih razloga vratio na Kosovo. Kaže da iz Sirije ima samo dobre uspomene.   

“Ovu inicijativu pokrenuli smo 30. decembra i trajala je do 5. januara. Hvala Bogu, građani Kosova su se solidarisali sa djecom i građanima Sirije. Kao što vidite, razvrstavamo odjeću za muškarce, žene i djecu. Nadamo se da će ova pomoć stići na granicu sa Sirijom 18. januara”, kaže Rexhepi.  

Rexhepi  kaže da je ponosan što je pokrenuo ovu inicijativu, ali i kako ima obavezu da se pobrine da ova pomoć stigne u ruke onih kojima je zaista potrebna. 

“Ova pomoć nije usmjerena samo određenoj grupi, nego građanima koji nemaju šta da obuku, onima koji nemaju čime da se pokriju i kojima nedostaju osnovni uslovi života. Sarađivaćemo sa nevladinom organizacijom SIMA International koje će podijeliti ovu pomoć u mjestima u kojima je ona najpotrebnija”, rekao je on.
  
Pet kamiona sa odjećom naredne sedmice krenuće za Siriju. Organizatori se nadaju da će se sukob uskoro okonačati, te da neće biti potrebe da se ova akcija nastavi.

Izvor: Al Jazeera