Pijaca ‘Bush-Obama’ u Afganistanu

Prije napuštanja Afganistana, američke snage obično se žele riješiti svoje imovine i opreme. Sve osim oružja prodaju lokalnom stanovništvu po izuzetno niskim cijenama.

Američka roba može se naći na više tržnica u Kandaharu, gradu u kojemu se nalazi jedna od većih američkih vojnih baza. Upravo ondje nalazi se tržnica poznata kao ”Bush-Obama Bazaar”.

Kupovina na neviđeno

Jedna je od najpoznatijih pijaca u Kandaharu koja privlači veliki broj Afganistanaca.

Tako ga zovu jer sva roba, bilo da je nova ili polovna, dolazi iz baza američke vojske u Afganistanu.

Zanimljivo je da trgovci kupuju „kontejnere”, a da najčešće ne znaju šta je u njima.

„Ovaj kontejner mi se neće isplatiti. Na njemu ću izgubiti gotovo 900 dolara. Tačno je da su u njemu nove baterijske lampe, ali nisam siguran da će se one svidjeti kupcima”, kaže Khalilullah Khan, trgovac.

Jedan automobil je od Amerikanaca kupljen za svega 200 dolara , a sada ga prodaju čak šest puta skuplje, za 1.200 dolara.

 „Ovaj automobil, kao i sva druga oprema, trebao bi biti vlasništvo afganistanskog naroda. Ako žele da nam pomognu, neka nam izgrade fabrike. Ne želimo da se samo trgovci okoriste njihovom pomoći”

Desetine baza

Amerikanci žele rasprodati svu opremu prije povlačenja predviđenog za kraj ove godine.

 „Kupujemo ove kontejnere. Ovdje ih rasformišemo i potom šaljemo na granicu. Tamo ih od nas otkupljuje druga grupa ljudi i krijumčari u Pakistan”, navodi La'al Khan, trgovac.

U Kandaharu postoje desetine sličnih bazara. U njima se prodaju oprema i stvari kojih se američka vojska želi riješiti prije povlačenja, jer bi cijena transporta bila veća od same vrijednosti opreme.

Transport ne bi bio jednostavan ni zbog sigurnosne situacije u državi. Zato prodaju sve – od uništenog neprobojnog stakla do znaka upozorenja.

Izvor: Al Jazeera