Brojne inovacije na ovogodišnjem CES-u

Ove sedmice otvara se najveći sajam potrošačke elektronike u svijetu. Sajam CES u američkom Las Vegasu ugostio je više od 3.000 izlagača, gdje se mogu vidjeti neke od najinteresantnijih tehnoloških inovacija.

Potrošačka elektronika je industrija vrijedna 200 milijardi dolara godišnje, a sajam CES je njen najveći izlog.

Ovogodišnji šou u Las Vegasu, kockarskoj prijestolnici Sjedinjenih Američkih Država, šansa je za medije i prodavače, da vide koji će proizvodi obilježiti narednu godinu.

Gary Shapiro, predsjednik sajma CES, rekao je: “Ovogodišnji CES je prema svakoj definiciji najveći ikad. Broj izlagača je povećan na 3.200. Prezentiraju se nove tehnologije. Imamo dosta novih inovacija. Bez presedana stvaramo nove kategorije. Bilo da je riječ o 3D printerima, televizorima visoke rezolucije, ili sa sistemima za pomoć pri vožnji koji idu u pravcu da se samoupravljajućih automobila.”

Popularni proizvodi

Nove generacije televizora visoke rezolucije, tradicionalno su među najpopularnijim proizvodima.

Tu je i cijela serija drugih proizvoda poput pametnih satova koji imaju pristup internetu. 

Razne sprave za fitnes, koje očitavaju tjelesne parametre, s ciljem što efikasnijeg vježbanja.

Ili mala letjelica sa ugrađenom kamerom koju kontrolirate pomoću pametnog telefona.

Pojedini proizvodi služe i kao dodaci već poznatim uređajima, poput mobilne tastature za tablet računare.

“To je klasična tastatura koju smo rotirali tako da su pokreti mišića šake identični kao i kod ravnih tastatura. Tako možete ostati mobilni umjesto da morate sjesti kada želite nešto otkucati”, objasnio je Mark Parker, predsjednik TREWGripa.

Revolucionarna četkica

Nije sve u elektronici za zabavu. Na sajmu je predstavljena i nova četkica za zube koja, naravno pomoću pametnog telefona, oralnu higijenu podiže na sasvim novi nivo.

Renee Blodgett, potpredsjednica marketinga Kolibreea, pojasnila je kako se koristi četkica: “Četkicu samo upalite. Dok perete zube, ona mjeri koliko dugo i koji dio zuba perete, što je i najbitnije. Svi podaci idu preko vašeg pametnog telefona i možete ih pratiti istovremeno dok perete zube”.

Bilo da je riječ o medicini, sportu ili čistoj zabavi, razvojem tehnologije i interneta, životni stil se užurbano mijenja. Koliko će se mijenjati u budućnosti, može se zaključiti na osnovu proizvoda predstavljenih na ovogodišnjem CES-u. Očekuje se da će više od 150.000 posjetitelja, nadolazeće promjene osjetiti iz prve ruke.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Analitičari predviđaju kako će već u 2013. godini po broju prodanih primjeraka tableti nadmašiti klasične prijenosnike.

19 Dec 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO