Život na kocki za ispunjenje migrantskog sna

Svakog dana migranti iz Afrike pokušavaju preći sjeverni Atlantik i negdje drugdje početi novi život. Grad Nouadhibou u sjevernoj Mauritaniji služi kao polazna tačka za migraciju ka Evropi. Međutim, ta avantura postaje sve teža, izvijestio je Mohamed Vall, novinar Al Jazeere.

Obala Nouadhiboua je najbliže mjesto Evropi u subsaharskoj Africi. Ali, do španskih Kanarskih otoka i dalje ima gotovo 800 kilometara. Godinama je ovo mjesto privlačilo afričku omladinu koja je htjela na Zapad. Opasnost ih ne odvraća. Oni čekaju svoju priliku.

Doudou, radnik iz Malija, kazao je: “Da, zašto ne? Kad bih našao način, odmah bih otišao.”

Ibrahim, radnik iz Senegala, dodao je: “Naravno da želim otići, iako je veoma opasno. Sanjam da odem u Australiju, ali bi bilo divno ako stignem do bilo kojeg drugog mjesta.”

Put u Evropu

“Većina mornara su migranti koji rade kao ribari. Ali, za njih je ta plovidba samo preliminarna vježba, a njihov konačni cilj je prelaz u Evropu”, izvijestio je Vall.

Za uspješnu kasniju plovidbu od kandidata se traži da nauče osnove jedrenja. No, planiranje putovanja je mnogo složenije.

Bivši krijumčar Mahmoud je pojasnio: “Potrebna vam je sigurna kuća te posrednik koji će naći kandidate i držati ih spremne. Trebate posuditi novac za brod i opremiti ga, a onda vam je potrebna osoba zadužena za sigurnost, da organizira zaštitu za siguran izlaz. Morate krenuti u zoru, a svaka greška će vam donijeti propast.”

Kandidate nalaze u Akri, četvrti nazvanoj po glavnom gradu Gane. Svi stanovnici su radnici migranti. Većina ih je bez viza ili boravišnih dozvola. I mrze kamere.

“Došao sam u potrazi za poslom, ali ne ide dobro. Još sam nezaposlen, a nekoliko dana bio sam bez hrane”, požalio se radnik Saleem.

Tajni planovi i strahovi

Saleem je iz Obale Slonovače i ima jedva 20 godina. Neće da prizna kako planira ploviti u Evropu, baš kao i njegov prijatelj Musa. Oni se boje da će ih uhapsiti i vratiti kući.

Zahvaljujući većem finansiranju i logističkoj pomoći iz Evrope, vlasti u Mauritaniji u posljednje vrijeme pobjeđuju u ovoj borbi. Mnogi bivši kandidati, kao što je Omar iz Gane, odustali su od tog sna. Omarov mlađi brat 2010. godine utopio se u blizini Maroka tokom tajnog putovanja.

Omar je kazao: “Nikad neću otići. Rješenje je da, ako skupim nešto novca, dovedem svoju porodicu, ali u Evropu neću.”

No, ovoj novoj grupi migranata nedostaju godine i iskustvo, zbog kojih se Omar predomislio. Plovidba Atlantikom u nadi za boljim životom za njih ima prednost nad opasnostima koje ih vrebaju usput.

Izvor: Al Jazeera