Mjere štednje i u Bakingemskoj palači

Mjere štednje u Velikoj Britaniji nisu zaobišle ni kraljevsku porodicu. Poput bilo kojeg drugog domaćinstva, odsad će se i u Bakingemskoj palači morati gasiti svjetla kad se izlazi iz prostorije.

Smanjivanje troškova odnosi se i na ostale kraljevske posjede. Komitet za javnu potrošnju je u svom izvještaju predstavio kako kraljevska porodica raspolaže budžetom u iznosu od 51 milion dolara.

Izvana Bakingemska palača izgleda prikladno za kraljicu. Međutim, iznutra su stvari prilično pohabane. Naprimjer, glavni bojler star je 60 godina. U drugim objektima mnogim stvarima rok trajanja davno je istekao.

Preporuke za štednju

To su samo neki od zaključaka izvještaja o tome kako se novac poreznih obaveznika troši u objektima britanske kraljevske porodice.

“Otkrili smo da kraljevsko domaćinstvo, koje čini odjel od blizu 1.200 ljudi, zaduženih za poslove od kuhanja do održavanja posjeda, nije radilo u korist kraljice. Trošili su više nego što su imali, te su budžet na kraju sveli na samo milion funti. Ako uzmete u obzir silne posjede i prekrasne palače, kraljevsko domaćinstvo nije osiguralo da se naprave neophodne popravke kako bi posjedi ostali u dobrom stanju”, kaže Margaret Hodge iz Komiteta javne potrošnje.

Komitet je iznio nekoliko preporuka. Kraljevsko domaćinstvo bi trebalo napraviti bolje dugoročne planove, kako bi smanjilo troškove gdje god može. Trebalo bi iskoristiti prilike za povećanje prihoda češćim otvaranjem palače za turiste, a država bi trebala strožije nadzirati potrošnju kraljevskog domaćinstva.

S tim se slažu i posjetioci.

“Smatram da se definitivno treba ograničiti potrošnja tokom teških vremena”, kaže jedan posjetilac.

Drugi dodaje: “Ako troše previše, neka smanje potrošnju.”

Zarada kraljevskog brenda

Prema istraživanju jednog belgijskog lista, najrastrošnija je holandska kraljevska porodica, a s obzirom na broj stanovnika, najviše novca za kralja i kraljicu izdvajaju Norvežani.

S druge strane, iako budžet od 51 milion dolara novca poreznih obaveznika zvuči mnogo, s obzirom na to da je britansko plemstvo samo po sebi brend, događaj poput rođenja prvog djeteta princa Williama, prema nekim procjenama, britanskoj ekonomiji donio je gotovo 400 miliona dolara, odnosno četiri godišnja budžeta cijele kraljevske porodice.

Ipak, to nije neka utjeha za englesku kraljicu. Iako ih krasi njeno lice, kraljica Elizabeta II, po svemu sudeći, morat će voditi računa o svakom potrošenom novčiću.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Svijet s nestrpljenjem čeka koncert u Londonu u čast dijamantskog jubileja Kraljice Elizabete II. Proslava tek druge dijamantske godišnjice u britanskoj kraljevskoj porodici obilježava se širom planete u zemljama Commonwealtha.

Velika Britanija iščekuje jubilej u subotu. Kraljica Elizabeth II slavi 60. godinu na tronu Ujedinjenog Kraljevstva. Probe se odvijaju u Londonu, spremne su mornarica i avijacija koji će se pobrinuti za spektakl na nebu, ali i na rijeci Temzi. 

Više iz rubrike TEME
POPULARNO