BiH: Prevaranti obećavaju azil u Francuskoj

Piše: Muhamed Mahmutović

Prema mnogim pokazateljima Bosna i Hercegovina se nalazi na samom dnu ekonomske ljestvice evropskih zemalja, a nije daleko od dna ni u svjetskim mjerilima, pa ne čudi podatak da i danas skoro dvije decenije od rata mnogi pokušavaju spas od bijede potražiti u nekoj od evropskih zemalja. Posebno veliki broj takvih je krenuo u tu neizvjesnu avanturu odmah nakon ukidanja viza za bh. građane.

U svakoj ljudskoj nesreći se nađu oni koji tu nesreću iskoriste za svoju korist, pa su se pojavili brojni organizatori odlaska u Švedsku, Njemačku, Francusku i druge države, kojima su za lažna obećanja uzeli i ono malo imetka što im je preostalo ili su ih uvalili u velike dugove, kako bi naplatili svoje nečasne usluge.

Manipulacija narodom

Pratio sam sredinom 2012. godine masovan dolazak, uglavnom Bošnjaka, iz istočne Bosne u Švedsku, što je kod švedskih vlasti bilo već izazvalo veliku zabrinutost, jer se već radilo o hiljadama ljudi koje su po skraćenim procedurama vraćali nazad, što je ipak iziskivalo velike troškove i probleme sa obradom zahtjeva.

Tada mi je šefica regionalnog ureda za migraciona pitanja Anna Wessel nedvosmisleno rekla da građani BiH nemaju nikakvih zakonskih mogućnosti za dobijanje azila u Švedskoj, a situacija se ni do danas nije promjenila:

“Imamo informacije da neko manipulira ovim narodom koji je preživio strahote rata i jako nam je žao što im ne možemo pomoći, a što je za njih ponovna trauma. Posebno je žalosno što će po zakonu dobiti i višegodišnju zabranu za ulazak u zemlje Schengena”, kazala je gospođa Wessel.

Nakon velikog broja odbijenica vijest se brzo proširila i masovni dolasci u Švedsku su prestali, ali su varalice promjenile državu u kojoj su obećavali azil i trenutno je velik broj građana BiH u zaista nehumanim uslovima u Francuskoj.

U svakoj ljudskoj nesreći se nađu oni koji tu nesreću iskoriste za svoju korist, pa su se pojavili brojni organizatori odlaska u Švedsku, Njemačku, Francusku i druge države, kojima su za lažna obećanja uzeli i ono malo imetka što im je preostalo ili su ih uvalili u velike dugove, kako bi naplatili svoje nečasne usluge.

Dobio sam fotografije koje se malo razlikuju od slika sirijskih izbjeglica i molbu da učinim šta mogu kako više niko ne bi nasjeo na priču prevaranata.

U priču o boljem životu najviše su povjerovali građani Sapne, Kalesije, Zvornika, Bratunca, ali i izbjegličkog naselja Mihatovići kod Srebrenika.

Svakim danom je sve više onih koji idu “trbuhom za kruhom” ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Tako se neki od azilanata mjesecima nalaze u Metzu u Francuskoj.

Najprije su boravili po parkovima u šatorima, a onda su smješteni u izbjegličke kampove, gdje uglavnom imaju po jednu sobu, a kupatilo i kuhinju dijele sa drugim porodicama.

Kako žive tražioci azila u Francuskoj kazuje Elvis Hasanović iz Sapne koji je u Meztu boravio tri mjeseca. Prema njegovom svjedočenju, po dolasku u Francusku imigranti idu na ledinu pod šatore. Dok se on tamo nalazio, u šatorima je bilo oko 800 porodica sa malodobnom djecom, na hladnoći!

Međusobni sukobi

Tih 800 porodica je imalo jedno kupatilo i jedan WC koji su improvizovani na livadi. Od vlasti u Francuskoj ih niko ne posjećuje, a odnos do azilanata je više nego katastrofalan i neodgovoran. 

Redovna azilantska procedura traje oko tri mjeseca, nakon čega vrhovni sud daje odbijenicu za azil, ali tada nastaju rokovi za žalbe koji produžavaju rok za boravak samo ukoliko se prijave da su bolesni pa im ljekar da potvrdu da mogu ostati određeni period do izlječenja. Ostanak i dobijanje papira više nije moguć i niko od trenutnih koji se tamo nalaze nije dobio produženi boravak.

Uz sve to, česti su međusobni sukobi azilanata sa područja Balkana koji su ovdje prisiljeni na diobu kuhinje i kupatila, a sa sobom su donijeli svoje traume i netrpeljivost.

U priču o boljem životu najviše su povjerovali građani Sapne, Kalesije, Zvornika, Bratunca, ali i izbjegličkog naselja Mihatovići kod Srebrenika.

Koliko je situacija teška Elvis svjedoči da je gledao komšije kako kopaju po kontejnerima u potrazi za hranom jer im Francuske vlasti u obliku čekova daju samo po četiri eura dnevno za odrasle, a za djecu još manje po jednoj osobi, što je premalo i za osnovne namirnice.

Porodice sa djecom u šatorima borave i po osam mjeseci gdje djeca nisu imala pravo ni na obrazovanje, osim prava na kurs francuskog jezika.

“Azilante bukvalno izgone iz zemlje jer se procesi uopšte i ne provode za dobijanje azila, jednostavno odgovori se nikada ne dobiju, samo kada se obratite saznate da ste odjavljeni sa azila“, dodaje na kraju ozlojeđeni Elvis.

Kako se građanima prodaju lažne priče na koje nasjedaju posvjedočio je i direktor OŠ Sapna Zudin Mahmutović koji mi je u svojoj izjavi rekao:

“Osnovnu školu Sapna zbog odlaska na azil u posljednjoj godini napustilo je 100 učenika, a samo u proteklom mjesecu ispisano je 30 učenika, odnosno sa područja općine Sapna u mjesecu januaru je po azil u Francusku i Njemačku otišlo 20 porodica.”

‘Ko će reagirati’

I direktor srednje škole Sapna gospodin Admir Selimović je potvrdio da ima velik broj đaka koji su zatražili svoje papire o dosadašnjem školovanju i otišli kao tražioci azila u Francusku, odakle se već neki vraćaju, ali su na žalost izgubili pravo i na nastavak školovanja.

Na kraju, moram upitati zašto vlasti u BiH nisu do sada pokrenule ničiju krivičnu odgovornost za brojne prevare nesretnog naroda, koji se hvata za slamku spasa i nasjeda na priče varalica?

Nadam se da će po ovom pitanju reagirati barem u ovoj izbornoj godini!

Izvor: Al Jazeera