Novac sakupljan, a izbjeglice bez domova

Gotovo dvije godine od Donatorske konferencije u Sarajevu, na kojoj je prikupljan novac za izbjeglice, nisu izgrađeni nijedna kuća, niti stan.

Projekt je vrijedan gotovo 600 milijuna eura, a najviše novca obećala je Europska unija.

Ideja je bila da se u pet godina stambeno zbrinu najugroženiji iz Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, njih 74 tisuće.

Prva epizoda nove emisije Al Jazeera Objektiv, koja je snimana u regiji, Parizu i Bruxellesu, istražuje koliko je novca do sada prikupljeno, kasni li projekt i kako, čekajući stambeno rješenje, žive izbjeglice.

Sami u selu

Abdulah Selimović sa suprugom živi na planini Gostunj, desetak kilometara od Ustiprača, u bh.entitetu RS. U selo su se vratili prije osam godina.

Zatekli su srušenu obiteljsku kuću. Žive u kolibi u kojoj nemaju struje niti vode, ali žele ostati.

“Znam da je bilo Donatorskih konferencija, ali ovamo na delu nikada ništa nije bilo…evo dođe mi više puta da plačem, ali hvala bogu neka sam se vratio, ima i dobrih dana, ali ima i da bih plakao”, kaže Abdulah.

Selimovići žive od uzgoja stoke i skromne Abdulahove penzije. U selu, osim njih, nema nikoga.

“Kamen na kamenu – to je ostalo od kuće porodice Selimović posle rata. Nekada je ovde, u selu Prolaz u opštini Novo Goražde živelo još osam porodica, sada su tu sami Abdulah i Mevzet”, javlja reporterka Al Jazeere Ivana Momčilović Odobašić.

Na računu 70 milijuna eura

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo je provoditi projekat u BiH. Ministar kritizira Razvojnu banku Vijeća Europe, koja je u ime  EU angažirana da kontrolira projekt i kaže da se kasni.

“Znate kako je, to je jedna bankarska institucija koja vodi računa o procedurama, tehničkoj realizaciji, ali ne o političkoj odgovornosti”, kaže ministar Damir Ljubić.

U banci, čije je sjedište u Parizu, kažu da kašnjenja nema i da su do sada trajale pripremne faze. Na računu je trenutačno 70 milijuna eura, od 260 milijuna, koliko je obećano u Sarajevu za početak projekta.

“Ovaj projekat je vrlo kompleksan, ne uključuje samo 15 različitih donatora nego i 4 partnerske zemlje koje imaju vrlo kompleksnu administrativnu i političku sredinu. Mislim da se takvo nešto ne mora objašnjavati, BIH je dobar primer. Sredstva predstavljaju novac poreznih obaveznika iz 15 različitih zemalja pa donatori moraju biti sigurni da se trošenje novca njihovih poreznih obaveznika obavlja bez ikakve sumnje”, kaže Stephan Sellen, zamjenik generalnog direktora CEB-a..

Al Jazeera Objektiv Dom na čekanju na programu je u ponedjeljak 27. siječnja od 21:30.

Izvor: Al Jazeera