Moguća zabrana vjerskih simbola u Quebecu

Vlasti kanadske pokrajine Quebec iznijele su prijedlog da se državnim službenicima zabrani nošenje vjerskih obilježja. Vlada smatra simbole poput hidžaba, turbana koji nose Siki, jevrejske jarmulke i velikih križeva “razmetljivim”, izvijestio je Daniel Lak, novinar Al Jazeere.

Djevojke iz Montreala imaju velike snove. Žele raditi u državnom sektoru i pomagati drugima, ali imaju problem.

Eithar Ali, stanovnica Montreala, kaže: “Smatram prijedlog uvredljivim. Ljudi će time postati mete. Usmjeren je prema Jevrejima, muslimanima, kršćanima i Sikima. Na taj način stvaraju mete.”

‘Posao ili veo’

“Neću birati između posla i religije, između rada i vela koji nosim. Zakon ne bi trebao biti takav”, poručila je Shahad Slaman.

Službeni dokument Vlade kaže da, ako radite u državnoj službi, ne možete nositi nikab ili hidžab, turban ako ste Sik, jevrejsku jarmulku ili veliki križ.

“Manji vjerski simboli su dozvoljeni. Prijedlog se naziva Poveljom vrijednosti Quebeca”, izvijestio je Lak.

Na javnim raspravama koje se održavaju širom pokrajine Bernard Drainville, ministar za demokratske institucije, poručuje da Vlada ne može favorizirati neku religiju.

“Ako ste na poslu neutralni kad je riječ o religiji, ne bi vam trebalo biti dozvoljeno da pokazujete svoja vjerska uvjerenja drugima, iz poštovanja prema svima, prema svim religijama, svakome ko je vjernik ili to nije”, rekao je on.

U novembru je fotografija dvije pokrivene vaspitačice u vrtiću objavljena na Facebooku. Danima su se na toj mreži i u medijima pojavljivali komentari puni mržnje. Bračni par u čijem je vlasništvu vrtić nije želio otkrivati identitet.

Pitanje izbora

Suvlasnica vrtića je rekla: “Za mene bi bio veliki problem kad bi me neko prisilio da skinem nikab ili me spriječio da radim, jer je nikab moj izbor.”

Univerziteti, bolnice i općine, uključujući i Montreal, protive se prijedlogu zakona. Pojedinci tvrde i to da ga neće provoditi. Gradski vijećnik Lionel Perez kaže da ne zna hoće li moći ostati na poziciji ako zakon bude usvojen.

“Izabrani sam zvaničnik više od četiri godine. Nedavno sam opet izabran. Bez problema obavljam svoje dužnosti i branim interese svojih sugrađana. Želim postaviti pitanje kako me je to što nosim jarmulku do sada sprečavalo u izvršavanju tih zadataka”, rekao je Perez.

Prijedlog ima snažnu podršku među stanovništvom koje govori francuski jezik i u ruralnim područjima, dok je među onima koji govore engleski jezik i u gradovima situacija drugačija.

Izvor: Al Jazeera