Kriza zatvara vrata kulturnih institucija

Finansijska kriza sve više nagriza kulturu. Opstanak Rimske opere došao je pod znak pitanja, izvijestila je Nazanine Moshiri, novinarka Al Jazeere.

Hor i orkestar su tijelo i duša poznate rimske operske kuće Teatro dell'Opera. Luciano Pavarotti i Maria Callas nastupali su tu. No, opstanak Opere danas je pod znakom pitanja. Dugovi su se popeli na oko 50 miliona dolara. Dobit će pomoć, ali samo ako otpusti radnike.

“Teatro dell'Opera jedna je od najprestižnijih italijanskih kulturnih institucija. U rangu je s Koloseumom ili bilo kojim djelom Caravaggija. Država bi je trebala štititi, a i sam Ustav to garantira”, poručila je operska pjevačica Lorella Pierali.

Finansijska kriza primorala je Italiju da smanji izdvajanja za kulturu, jer u idućih nekoliko godina Vlada mora uštedjeti milijarde dolara. Pozorišta i opere većinom se finansiraju iz budžeta. Neke kuće nisu imale drugu opciju nego da smanje broj predstava, ili da u potpunosti zatvore svoja vrata.

Preživaljavanje krize

“Ovo je Teatro Valle. Najstariji teatar u Rimu. Osnovan je 1727. godine. No, posljednja predstava održana je 2011. godine Aktivisti pokušavaju skupiti novac kako bi ostao otvoren”, izvijestila je iz Rima Nazanine Moshiri.

Italijanska Vlada za kulturu godišnje izdvaja više od milijardu dolara. No, većina novca ide za restauraciju antičkih spomenika, poput Koloseuma.

Italijsnaki ministar kulture Massimo Bray tvrdi da će Opera preživjeti finansijsku krizu.

“Moraju opreznije upravljati administracijom kako bi ova institucija mogla preživjeti. Moja je dužnost da poštujem profesiju ovih ljudi. Mislim da bi bilo veoma teško zamisliti budućnost u kojoj kultura nije u epicentru”, rekao je on.

Na repertoaru rimske opere je Labudovo jezero. No, kada su muzičari prošlog mjeseca krenuli u štrajk, zvuke orkestra zamijenila je muzika iz CD plejera. Umjetnici su se vratili, jer, kako kažu, “Show must go on”, ali pitanje je do kada.

Izvor: Al Jazeera