Sve više Hrvata u programu samozapošljavanja

Brojka nezaposlenih u Hrvatskoj prešla je 370 hiljada. A Zavod za zapošljavanje pomaže onima koji žele pomoći sami sebi – i to poticanjem samozapošljavanja.

Tako je prošle godine svakoga dana 15 nezaposlenih odlučilo pokrenuti vlastiti posao. Država im je davala novac za doprinose tokom prve godine poslovanja. Mjera se nastavlja i u 2014, iako uz drugačija pravila.

Svježe cijeđena kruška, jabuka i blitva – neobičan je, ali popularan recept. A onaj za uspjeh Petar Glamočanin je otkrio sam – rad, vjera u samoga sebe i ustrajnost.

Prije pet mjeseci bio je nezaposlen. A onda je sam stvorio radno mjesto, uz državne poticaje za samozapošljavanje.

Tokom prve godine poslovanja dobit će gotovo četiri hiljade eura. Sve to, kaže, ionako će vratiti državi – za zdravstvene i mirovinske doprinose. No, posao je ipak dobro krenuo, pa je zaposlio i druge.

Posao raste

„Trenutno nas je troje, ali planiramo za tjedan-dva zaposliti još jednog jer posao raste. Vjerojatno ćemo se na proljeće širiti na centar, na još jednu poslovnicu, jer je zamišljeno kao koncept zdrave hrane. To je sada in, to ljudi traže”, kaže Glamočanin, vlasnik prodavnice zdravih sokova.

Prije tri godine na samozapošljavanje su se odvažile 722 osobe. Godine 2012. taj je broj skočio na 1.605 osoba. A prošle godine svoje je radno mjesto samo sebi stvorilo 5.508 osoba. No, čaša je daleko od pune. Broj nezaposlenih samo raste. Sada je već na 370 hiljada.

Mikropoduzetnicima će zato i ove godine država dati više od 11 miliona eura, uz još 3,3 miliona iz evropskih fondova. No, iznos poticaja manji je nego lani, maksimalno 3.300 eura.

Kristina Alerić, zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kaže: „Od ove godine novina – bit će to potpore male vrijednosti i svi će imati jednaki iznos bez obzira da li osnivaju poduzeće ili obrt i sredstva će se isplaćivati isključivo prema poslovnom planu.”

Dobra ideja najvažnija

Nezaposleni trebaju doći s dobrom idejom, a poslovni plan mogu razraditi uz pomoć savjetnika u Zavodu. Nakon što se odredi visina poticaja, registrira se obrt ili preduzeće. U nekoliko sedmica nezaposlena osoba može postati sam svoj šef.

Ako se novac od poticaja iskoristi suprotno dogovoru, sve se mora vratiti državi. Ipak – gotovo svi od pet i po hiljada onih koji su lani na ovaj način pokrenuli posao – i dalje rade. 

Izvor: Al Jazeera