Hrvatska: Pravoslavni Božić uzburkao duhove

Patrijarhova poslanica, koju je pročitao paroh Predrag Azap (lijevo), uznemirila je braniteljsku populaciju (Goran Ferbezar / Pixsell)

Piše: Branimir Bradarić

Umjesto blagdana ljubavi i širenja uobičajenih poruka mira, prijateljstva i pomirenja, ovogodišnji pravoslavni Božić u Vinkovcima ukazao je na mnogobrojne probleme u društvu, zaostale iz Domovinskog rata, a koji još nisu riješeni.

Polemika koja je uslijedila poslije božićne molitve u crkvi Silaska Duha Svetoga u Vinkovcima, na kojoj su prisustvovali i čelnici SDSS-a, predvođeni predsjednikom stranke Vojislavom Stanimirovićem, ukazala je i na to koliko se još “oni drugi” gledaju drugačije, odnosno koliko je krhak suživot, posebno u vrijeme poraslih međunacionalnih tenzija.

Ubrzo poslije održane božićne molitve u vinkovačkoj crkvi 12 vinkovačkih braniteljskih i stradalničkih udruga ukazalo je na postupke Srpske pravoslavne crkve, koja je, kako se tvrdi, umjesto svečanosti i slavlja rođenja Krista, božićnu liturgiju, koju je Hrvatska televizija izravno prenosila, iskoristila za političke optužbe, širenje straha, međusobne isključivosti i netolerancije.

Negodovanje branitelja

Ivan Čutura, predsjednik vinkovačke podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kaže kako je srpski patrijarh Irinej u poslanici Hrvatsku podijelio u duhu Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti. Svoje tvrdnje pojašnjava dijelom poslanice u kojoj patrijarh Irinej Božić čestita “braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini, koji ponovno doživljavaju, kao i prije dvadesetak godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika”.

“Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje istih od povratka na njihova ognjišta”, navodi se u poslanici patrijarha SPC-a Irineja.

Udruge radi navedenoga traže objašnjenje i ispriku, a potom se oglasila i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata na razini Hrvatske, koja, kako navode, očekuje od službene hrvatske politike da reagira na poslanicu patrijarha Irineja, jer “sadrži neutemeljene objede uvredljive za hrvatski narod i sve građane Republike Hrvatske, uključujući Srbe i druge pripadnike nacionalnih manjina, koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu”.

“S obzirom na teritorijalnu cjelovitost međunarodno priznate, suverene i europske Hrvatske, ne možemo se ne zapitati što znači izjava gospodina Irineja koji čestita Božić sunarodnjacima u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji”, kažu iz Koordinacije, navodeći da branitelji nisu protiv prava manjina u Hrvatskoj.

Kolateralna žrtva

U medijskoj polemici, koja traje već nekoliko dana, kolateralna žrtva je vinkovački paroh protojerej stavrofor Predrag Azap, koji je pročitao poslanicu, a kojemu se zamjera da je zaboravio kako su Vinkovci grad koji je u Domovinskom ratu podnio teške ljudske i materijalne žrtve, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, upravo od njegovih sunarodnjaka.

Iz udruga ga podsjećaju da su Vinkovčani njega i njegovu obitelj prihvatili kao svoje sugrađane, kao i da se “nije sjetio sa oltara reći da je upravo u Vinkovcima upoznao hrvatske branitelje i stradalnike, kao i ostale Vinkovčane, da s njima pije kavu, nalazi se po vinkovačkim kafićima, gleda nogometne utakmice, druži se na obiteljskim okupljanjima”.

“Sveta molitva koja je održana na Božić imala je poruku mira i ljubavi. Dio poslanice Patrijarha Irineja bio je s raznim porukama, svuda gdje Srbi žive, ali puno je bilo ljepših poruka koje su se mogle izdvojiti osim ove koja je uvrijedila braniteljsku populaciju. Protejerej Azap je bio samo ‘spiker’, čovjek koji je bio zadužen da pročita poslanicu i da poštuje hijerarhiju Crkve, isto kao što Zoran Šprajc na HTV-u čita priopćenja Predsjednika Republike ili Vlade. Ovdje je protojerej Azap čitao Poslanicu srpskog Patrijarha, koji je poglavar jedne crkve, a Udruge bi, kao ‘dobri’ katolici, trebale znati što je crkva, jer isti je takav poredak i u Katoličkoj crkvi”, odgovorio je paroh Azap, dodajući kako “svi moraju da se više mole i teže miru”.

“Moramo da se okrenemo budućnosti, kako reče general [Ante] Gotovina”, istaknuo je paroh Azap.

U crkvi kršten i Runjanin

Njegovo višegodišnje svećeničko djelovanje u Vinkovcima ostat će zapamćeno i po činjenici da je upravo on najviše zaslužan što je ponovno iz temelja sagrađena pravoslavna crkva, koja je minirana u jesen 1991. godine.

Svojom vedrinom, upornošću, smjelošću i lobiranjem paroh Azap je na mjestu nekadašnje crkve, koje je poslije miniranja služilo godinama kao parking u središtu grada, ishodio da se sagradi replika izvorne crkve sagrađane 1793. godine.

U izgradnju crkve, u kojoj je 1821. godine kršten i skladatelj hrvatske državne himne Josif Runjanin, tadašnje hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je 2,7 milijuna kuna (blizu 380.000 eura).

Govoreći o svome svećeničkom djelovanju, pri čemu je izgradnja crkve u Vinkovcima kruna njegovog rada, paroh Azap kaže da se oduvijek drži stare izreke koja mu je svih ovih godina vodilja: “Onaj koji kleči pred Bogom, može stajati pred svakim.”

Izvor: Al Jazeera