NYT: Rat u Siriji zaustaviti kao u BiH

Barack Obama opisao je 4. septembra u Švedskoj korištenje hemijskog oružja kao 'crvenu liniju' koja iziskuje odgovor (Reuters)
Barack Obama opisao je 4. septembra u Švedskoj korištenje hemijskog oružja kao 'crvenu liniju' koja iziskuje odgovor (Reuters)

Američki list The New York Times objavio je tekst analitičara Roberta Mackeya koji predlaže da Sjedinjene Američke Države (SAD) pokrenu vojnu intervenciju u Siriji, kao što su tokom rata u Bosni i Hercegovini 1990-tih izvršile vojne napade na položaje srpske vojske i na kraju, postizanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, donijele mir.

“Dok protivnici plana američkog predsjednika Baracka Obame u vezi sa napadom na Siriju upozoravaju na irački scenario, gdje su SAD izvele pravu invaziju, zagovornici vojnog napada tvrde da se mnogo više može naučiti iz jednog drugog napada koji je izvela Amerika, a to je onaj u Bosni koji je pomogao da se 1995. godine okonča rat u toj zemlji”, navodi The New York Times, prenosi Anadolija.

Podudarnost reakcija

List podsjeća na riječi bivšeg njemačkog ambasadora u SAD-u, Wolfganga Ischingera, koji je iznio sličnosti između ratova u Bosni i Hercegovini i Siriji, ali ukazao i na podudarnosti u reakcijama međunarodne zajednice.

“Na desetine hiljada mrtvih u zemlji koja nije daleko od nas. Američki predsjednik koji je više zaokupljen unutrašnjom politikom. Despoti koji ne žele da pregovaraju. Evropska diplomatija je ispod svih očekivanja. Preduge i bespotrebne rasprave u vezi sa prednostima i štetama embarga na uvoz oružja”, podsjetio je američki list na riječi Ischingera.

Njemački diplomata smatra da bi upotreba sile protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada mogla pomoći da se završi rat u toj zemlji, baš kao što je postignut željeni rezultat udarom NATO bombama na bosanske Srbe, nakon krvavog masakra u Sarajevu 1995. godine.

“Baš kao i Slobodan Milošević 1990-tih godina, danas i sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne želi ozbiljno da pregovara. U Bosni su u ranoj fazi konflikta postojali mirovni planovi, kao što je Vance-Owenov, ali nisu vodili ničemu, jer Zapad nije nikada pokazao volju da ih sprovede”, navedeno je u tekstu.

Upotreba sile

Nastavlja se kako se rat u Bosni mogao okončati jedino upotrebom sile i NATO napadima koji su prisilili Srbe da sjednu za pregovarački stol.

“Postizanje Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je okončao bosanski rat 1995. godine, bilo je moguće jer su Milošević i bosanski Srbi iznenada izrazili želju da pregovaraju nakon svega. NATO operacije su pokazale da je Zapad konačno počeo stvari shvaćati ozbiljno. Rezultat koji je postignut u Daytonu je i pored svih slabosti pomogao Bosni i Hercegovini da krene naprijed bez rata, a to je jedino bilo moguće prijetnjama i upotrebom sile”, naglašeno je u američkom listu.

Napominje se da će Assad nastaviti s ubijanjem sirijskog naroda sve dok “mu neko sa strane ne kaže da je dosta”.

“Ideja upotrebe sile je vrlo značajna i za Siriju jer će Assad nastaviti da ratuje sve dok vjeruje da rat ide u njegovu korist. Zato međunarodna zajednica mora promijeniti njegove planove. Također, i američki ambasador u Ujedinjenih narodima (UN) Samantha Power, koja je za vrijeme rata u Bosni u svojoj knjizi opisala neodlučnost tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona prije samog napada, mogla bi ovaj put da odigra značajnu ulogu”, navodi se u tekstu The New York Timesa.

Teško povući paralele

Na kraju analitičar The New York Timesa priznaje kako pojedini posmatrači tvrde da je teško povući paralele između nekadašnjeg rata u Bosni i današnjeg u Siriji.

“Američke obavještajne službe su znale da Srbi u Bosni na napade SAD-a ne mogu odgovoriti vojnim protunapadom, dok danas u Siriji posljedice vojne intervencije američke vojske mogu biti vrlo neizvjesne”, zaključuje se u tekstu objavljenom u uglednom američkom listu.

Izvor: Agencije


Povezane

Osmi samit G20, čije su glavne teme ove godine ekonomski rast i zapošljavanje, počeo je u Sankt Peterburgu. Ipak, lideri 34 zemlje i organizacije razgovarat će i o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji.

Ozbiljna diplomatska bitka vodi se u Sjedinjenim Američkim Državama pred raspravu o Siriji u Kongresu. Neodlučnih ima i dalje, javlja novinarka Al Jazeere Patty Culhane.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO