U BiH ima zlata i srebra, čeka se potvrda

U Bosni i Hercegovini pronađeno je zlato. Tako barem tvrdi Branko Tadić iz sela Strigova kod Kozarske Dubice. Njegovim imanjem prolazi istoimena rijeka i tu je, kaže, iskopao kamenje prožeto žutim, sjajnim slojevima.

Branko i njegov kum Dragomir Pantić cijelo ljeto su proveli na rječici. Tu su pronašli kamenje, kako vjeruju, sa zlatnim česticama. Branko kaže da ima i srebra i zlata, ali i raznih minerala. Ipak, još nema zvaničnu potvrdu.

“Pošto mi nismo u mogućnosti da platimo taj papir i dokument, ja nemam zvanično ništa, već, ono, potvrda od zlatara sa kiselinama. Bili su i zlatari, koji su dolazili ovdje, donosili kiseline i to provjeravali, i oni kažu da je to to. A ja nemam finansije da pratim neku priču, da imam neku prateću dokumentaciju da bi to bilo validno”, kazao je Tadić.

“Građevinska mašina u ovoj rječici iskopala je rupu duboku pet metara. Iz te rupe izvađeno je preko tri tone ovakvog kamenja sa zlatnim česticama”, izvijestila je izvijestila je Ljiljana Smiljanić, novinarka Al Jazeere.

Prvi kamen pronašao je njihov prijatelj. Kasnije su i sami krenuli u potragu. Najveći kamen, težak 25 kilograma, pronašao je Dragomir Pantić.

Za sigurnu budućnost

“Taj kamen čuvam. To je eksponat. Lično stoji kod mene u sobi. Kada god dođem, ne radim džabe. Sigurno nađem. E, jedino što ja i kum i naše kolege Borojevići i Tadić Dragan nismo dosad ništa inkasirali od ovoga. Uglavnom dosta smo poklonili toga rodbini, prijateljima, radnim kolegama”, rekao je Pantić.

Tadić pokušava stupiti u kontakt s investitorima. Iako nemaju zvaničnu potvrdu, vjeruje da može osigurati budućnost.

“Ja ću se boriti da promijenim svoj život. Da uzmem neka sredstva, da pomognem djetetu da završi školu i da budem pri ruci, ili, što narod kaže, na ruci ovim investitorima, koji budu ušli u ovaj posao. Ako Bog da, da uzmem neke pare. Nadam se da ovo nečemu vrijedi”, poručio je Tadić.

Jedan potencijalni investitor je već dolazio prošle zime, priča Branko. Tada su imali samo jedan kamen te nisu mogli ništa dati za uzorak. Sada očekuju da dođe ponovo.

Izvor: Al Jazeera