Na (dugom) putu za Oscara

Da li će se među devet, odnosno pet najboljih naći i ostvarenja iz regije znat će se u januaru naredne godine (Beacon / Flickr)

Piše: Anila Gajević

Prvi oktobar je rok kada zemlje mogu prijaviti svoje predstavnike za nominaciju za najprestižniju nagradu Američke filmske akademije Oscar za najbolji film na stranom jeziku, tj. neengleskom jeziku, što bi značilo da mogu konkurirati i zemlje engleskog govornog područja, kao što su Velika Britanija ili Australija, ukoliko su producirale ostvarenja na drugom jeziku.

Tu su mogućnost iskoristile obje zemlje, pa su ove godine aplicirale sa filmovima Metro Manilla na filipinskom jeziku i The Rocket na laoskom jeziku.

Inače, većina zemalja je već objavila svoje kandidate, jer, prema propozicijama Akademije, filmovi moraju proći barem sedam dana nacionalne kinodistribucije. Još nije poznat konačan spisak filmova koji su prijavljeni za nominaciju, ali je sigurno da će ih biti više od šezdeset.

Da li će se među devet, odnosno pet najboljih naći i ostvarenja iz regije znat će se u januaru naredne godine.

Neke zemlje poput Albanije još odlučuju da li da prijave kandidaturu, s obzirom na to da je samo jedan film uzet u razmatranje. Bez obzira na konačan broj prijava, činjenica je da su šanse za ulazak u uži izbor od devet filmova podjednako male za svaku zemlju. Nakon objavljivanja užeg izbora članovi Akademije objavit će pet nominiranih za nagradu Oscar.

Emotivna drama o Halimi

Da li će se među devet, odnosno pet najboljih naći i ostvarenja iz regije znat će se u januaru naredne godine. Hrvatski kandidat za Oscara za 2014. godinu je drama Halimin put reditelja Arsena Antona Ostojića, nastala po scenariju bh. scenariste Feđe Isovića. Tako je odlučila Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika, koja je u izboru imala i jako dobre filmove Odbrana i zaštita Bobe Jelčića i Svećenikova djeca Vinka Brešana.

Emotivna drama o Halimi, koja traga za kostima svojih najmilijih, već je doživjela uspjehe na nekoliko evropskih festivala, a osvojila je i publiku u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Arsen Ostojić već ima respektabilnu filmsku biografiju, film nosi sjajna Alma Prica u glavnoj ulozi uz Olgu Pakalović, Miju Jurišića, Izudina Bajrovića, Miraja Grbića, Eminu Muftić i Mustafu Nadarevića u sporednim ulogama, a Isovićeva potresna priča o posljedicama rata u BiH izaziva burne emocije gledalaca gdje god je film prikazan, tako da su to sigurno aduti koje Halimin put nosi na putu ka Oscaru.

Film o trebinjskom heroju Srđanu Aleksiću je, prije svega, autorski snažno djelo, koje pokazuje svo Golubovićevo rediteljsko umijeće.

Kada je regija bivše Jugoslavije u pitanju, velika konkurencija ovome filmu su sigurno i srbijanski i bosanskohercegovački kandidat. Sa četiri glasa više od, također, odličnog ostvarenja Miroslava Momčilovića Smrt čoveka na Balkanu Stručni odbor Akademije filmske nauke i umetnosti odlučio je da srbijanski kandidat za nominaciju za Oscara bude film Krugovi Srdana Golubovića.

Plemenita ideja oprosta

Film o trebinjskom heroju Srđanu Aleksiću je, prije svega, autorski snažno djelo, koje pokazuje svo Golubovićevo rediteljsko umijeće, ali i scenarističku vještinu Meline Pota Koljević i Srđana Koljevića. Način na koji scenaristi grade likove i priču, a reditelj vrhunski prati kamerom i odličnom glumačkom podjelom, u kojoj prednjače Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Leon Lučev, te plemenita ideja oprosta ovaj film sigurno stavljaju u red najboljih ostvarenja nastalih u proteklih nekoliko godina u našoj regiji i nesumnjivo bi trebao izazvati interesovanje članova Američke filmske akademije.

Priča koja govori o surovom odnosu sistema naspram nemoćnog pojedinca ponovo je Danisa Tanovića stavila u žižu međunarodne filmske javnosti

Oscaru se, barem kroz ovu kandidaturu, a nadam se i nominaciju, vraća bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović. Film Epizoda u životu berača željeza već ima ogromnu prednost u odnosu na brojne druge konkurente za „zlatnog kipića“ – dva Srebrena medvjeda sa ovogodišnjeg Berlinalea – i logičan je izbor Komisije Udruženja filmskih radnika BiH. Trenutno se film koji je nakon Berlina otvorio Sarajevo Film Festival prikazuje u kinima u svim većim bh. centrima, pa tako i šira domaća publika može vidjeti porodicu Mujić, predvođenu Nazifom, koji je osvojio žiri Berlinskog festivala, gdje je dobio nagradu za najboljeg glumca. Iako naturščik kojemu je Tanović dao zadatak da igra samoga sebe, Nazif Mujić spremno je rekonstruirao vlastitu golgotu potrage za ljekarima koji bi operisali njegovu suprugu, bez zdravstvenog osiguranja.

Priča koja govori o surovom odnosu sistema naspram nemoćnog pojedinca ponovo je Danisa Tanovića stavila u žižu međunarodne filmske javnosti nakon Ničije zemlje, s kojom je 2001. godine ostvario svjetski uspjeh i, među brojnim nagradama, dobio i Oscara.

Iznenađujuća odluka Makedonije

Kada je riječ o drugim zemljama iz regije koje su prijavile svoje filmove za nominaciju, moram se ispričati i reći da ih nisam pogledala. No, informacije radi, slovenski kandidat je film Razredni sovražnik (Klasni neprijatelj) mladog reditelja Roka Bičeka.

Ove godine, prvi put, prijavu za Oscara poslala je i Crna Gora.

Ovaj je film izabrala Komisija Društva slovenskih filmskih radnika u konkurenciji sa ostvarenjem poznatim regionalnoj publici, Shanghai Gypsy Marka Naberšnika i filmom Adria Blues Miroslava Mandića, koji je nedavno prikazan i na Sarajevo Film Festivalu.

Ove godine, prvi put, prijavu za Oscara poslala je i Crna Gora. Film As pik – loša sudbina režirao je Draško Đurović, a kuriozitet je da se, uz regionalni glumački cast u kojem su Branimir Popović, Peđa Bjelac, Jelena Simić, pojavljuje i holivudski glumac Michael Madsen.

Iznenađujuća je, pak, odluka Komisije Makedonskog udruženja filmskih radnika da ne iskoristi svoju šansu u utrci za Oscara. Članovi komisije su odlučili da nijedan od dva filma – Balkan nije mrtav Aleksandra Popovskog, inače uglednog teatarskog reditelja i The Piano Room Igora Ivanova Izija – „nije dovoljno jak za takmičenje“, kako piše The Hollywood Reporter.

Da li će ostvarenja na bosanskom, hrvatskom, srpskom jeziku imati sreće, lobiranja ili naklonosti američkih filmadžija bit će poznato početkom naredne godine, no sigurno je da će pred sobom imati kvalitetne filmove sa jakim autorskim potpisom kakvi su Berači željeza Danisa Tanovića, Halimin put Arsena Ostojića i Krugovi Srdana Golubovića. Poželimo im i sreću i naklonost i lobiranja.

Izvor: Al Jazeera