Kostarika želi zeleniju budućnost

Kostarika ima ambiciju da do 2021. godine postane prva karbon-neutralna nacija na svijetu. Kako bi postigli taj cilj, Vlada promovira projekte smanjivanja stakleničkih gasova i poslovanja pogodnog za okolinu.

Svinje i goveda su među najvećim životinjskim proizvođačima staklenih gasova. Međutim, na posebnoj farmi situacija je obrnuta. Dizajnirana je tako da sakuplja i skladišti otpad od životinja, koji kasnije ispušta prirodne gasove poput metana i koristi se kao gorivo.

“Biogas je izvor energije. Na pojedinim farmama koristi se za kuhanje i grijanje, dok ga druge koriste za rasvjetu”, kazao je Manuel Batista, poljoprivredni inžinjer.

Organsko đubrivo

Otpad se za manje od mjesec dana pretvara u organsko đubrivo, koje poboljšava kvalitet zemlje. To je jedna od četiri eksperimentalne farme koje finansira Vlada Kostarike.

Drugi projekt je bambusova šuma. Bambus je jedan od najboljih prirodnih apsorbenata ugljen-dioksida.

Upraviteljica bambusove farme Xinia Solano je rekla: “Kontaminiramo blizu 6.000 tona ugljen-dioksida, ali apsorbiramo duplo više, tako da imamo višak remisije.”

Ipak, to su mali projekti. Korporacije poput Standard Fruit Company najviše zagađuju. No i tu se mogu primijetiti znakovi poboljšanja, poput reciklaže kesa koje štite voće.

“Vrećice se pretvaraju u rubnike koji štite palete na kojima se prevoze gajbe s voćem”, kazala je Keyor Chavez iz kompanije Standard Fruit.

Ovi napori, iako značajni, ipak su marginalni.

Smanjenje gasova

Jedan od najvećih izazova za velike kompanije je da smanje štetne gasove koji nastaju tokom transporta njihovih proizvoda, jer to čini 60 posto ukupne emisije stakleničkih gasova.

U Kostariki makar mali farmeri poduzimaju smjele inicijative. Od 2007. godine Maria Luisa Jimenez svoje sugrađane uči da koriste tehnike s niskom stopom emisije štetnih gasova.

“Ne trebaju nam sintetička gnojiva i agrohemikalije kako bismo proizvodili zdravu hranu koja nije štetna za okoliš”, poručila je Jimenez.

Maria miješa organski otpad s pepelom kako bi kontrolirala insekte, a ljuske od riže i kokosova vlakna kako bi obogatila zemlju. Tvrdi da ove metode oduzimaju dosta vremena, ali da su jeftine. Te tehnike naučila je od svojih predaka i ponosna je na to što ih sada koristi kako bi pomogla zemlji.

U Kostariki se nadaju da će pomoću ovakvih i sličnih napora ispuniti cilj o nultoj stopi emisije ugljen-dioksida i ostalih stakleničkih gasova. 

Izvor: Al Jazeera