Al Jazeera na bejrutskoj liniji razdvajanja

Zelena crta, koja je od 1975. godine razdvajala muslimane i kršćane u Bejrutu, ukinuta je prije 23 godine. Zbog rata u Siriji, uspostavljena je nova crta razdvajanja, ovaj put između šiita i sunita. I jedni i drugi spremaju se za građanski rat, koji je, kako tvrde, neminovan, izvijestio je iz Bejruta reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Ekipa Al Jazeere Balkans provela je noć sa sukobljenim stranama na ulicama podijeljenih naselja Tariq el Jdideh i Rihab. Noć u Bejrutu za većinu stanovnika i posjetilaca znači zabavu. Desetine kafića i klubova u centralnoj gradskoj ulici Hamra mjesto su gdje se okupljaju mladi.

Na nepunih pet minuta vožnje od centra grada sasvim drugačija slika. Mračne i prljave ulice naselja Tariq el Jdideh. Njima vladaju šiiti, odnosno Hezbollah.

‘Neminovnost rata’

Lokalni komandant je Bilal al-Zeer. Stopalo je izgubio u borbama u Siriji. Dok pokazuje rupe od metaka na terasi svoje kuće, priča da je stalna meta sunita iz susjednog naselja, ali i o neminovnosti novog građanskog rata u Libanu.

“Ono što se dogodilo u Siriji za dvije godine, u Libanu će se desiti za samo nekoliko dana. Cijeli Liban bit će uništen ukoliko rat dođe u Liban”, ocijenio je al-Zeer.

Bilal je vodio ekipu Al Jazeere ulicama naselja kojima patroliraju Hezbollahovi pripadnici. Pokazao je jedno od stražarskih mjesta, a odmah do njega i improvizirani bunker.

U jednoj od ulica se nalazi čovjek s motorolom. Obavještava ljude sa narednog stražarskog mjesta da ekipa Al Jazeere dolazi s Bilalom.

Cijepanje plakata

Bilal usput pokazuje plakate kojima Hezbollah poziva stanovnike da se suzdržavaju od sektaških sukoba. Tvrdi da susjedni suniti upadaju noću i cijepaju plakate.

“Oni dolaze tokom noći kako bi napravili incident. Cijepali su plakate na kojima smo osuđivali među sektaško nasilje. Gotovo sve su ih pocijepali”, rekao je on.

Dvije ulice dalje počinje naselje Rihab. Slike ubijenog premijera Rafica Haririja i libanske zastave ne ostavljaju sumnju da se radi o sunitskom dijelu grada. Tvrde da šiiti pucaju na njih, upadaju im u kuće i siluju žene. Za jednog od lidera Abu Alija također nema sumnje – rat sa šiitima u Bejrutu je neminovan.

“Spremni smo braniti našu čast, dostojanstvo, domove… Nećemo im dozvoliti da ponove ono što su činili 1982. i 1991. godine, kada su nam silovali žene i ubijali djecu. To više nećemo dozvoliti. Nismo naoružani kao oni, ali naša vjera je jača i njome ćemo ih zaustaviti”, poručio je Abu Ali.

Kontrola Hezbollaha

Poseban problem za suniite je što vojska smještena u obližnjoj kasarni ne želi reagirati kada ih napadaju šiiti. Razlog je, tvrde u Rihabu, što su sve vojno-policijske strukture pod kontrolom Hezbollaha.

“Oni bi htjeli kontrolirati sve, posebno nas sunite. Dozvoljeno im je da upadaju u naša naselja i da nas prebijaju, jer kontroliraju sve sigurnosne strukture i mi tu ne možemo ništa. Njih finansira Iran, Sirija a i Amerikanci su im dali hemijsko oružje. Mi nemamo nikoga da nas podrži”, kaže Abu Ali.

U Rihabu također pokazuju tragove svakodnevnog nasilja. Mjesta na kojima šiiti pucaju po njima i prolaze kojima upadaju u njihov dio grada. Rat u Siriji mogao bi najviše utjecati na Liban, koji, uprkos godinama relativnog mira, ostaje duboko podijeljena zemlja.

I dok se šiiti i suniti za taj rat spremaju, centar Bejruta ostaje središte paralelnog života. Onog koji smatra da rata neće biti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki državni sekretar John Kerry ponudio je sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da hemijsko oružije stavi pod kontrolu međunarodne zajednice i na taj način izbjegne vojnu intervenciju. Sirijski predsjednik tvrdi da vojska nije koristila hemijsko oružje i prijeti odmazdom u slučaju američkog napada na njegovu zemlju. Sjedinjenim Državama je poručio: “Možete da očekujete svašta”. Ruski ministar vanjskih poslova […]

Published On 09 Sep 2013

Pripadnici libanskog Hezbollaha upriličili slavlje u Bejrutu nakon što je javljeno da su pobunjenici napustili Qusayr.

Published On 05 Jun 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO