‘Čovjek-tim’ ili zemlja košarke

Tony Parker će u finalu protiv Litvanije, bez sumnje, doći do svijih poena na ovaj ili onaj način (EPA)

Piše: Edin Avdić
Finale Evropskog prvenstva u Sloveniji će igrati Francuska i Litvanija. Tako je ovaj Eurobasket potvrdio da je jedino sigurno – da ništa nije sigurno. Ko je bio spreman da uloži bilo šta na Francusku, posebno nakon blijedih izdanja protiv Litvanije i Srbije? Litvaniju su četiri minuta dijelila od eliminacije sa Eurobasketa u utakmici protiv reprezentacije Bosne I Hercegovine. Kasnije je litvanski selektor Jonas Kazlauskas izjavio da je upravo poraz protiv bh. reprezentacije opametio njegove igrače i da su nastavak Prvenstva odigrali mnogo angažovanije i koncentrisanije.

Litvanija se u četvrtfinalu mučila protiv Italije gotovo 30 minuta, ali onda su Italijani sa kratkom klupom jednostavno ostali bez daha, što su Litvanci objeručke prihvatili. Poluifinale protiv Hrvatske je bila najbolja utakmica Litvanaca na EP-u. Šut za tri poena je bio odličan, Valančiunas je zaključao reket, Linas Kleiza je pogađao u prvom, a Jonas Mačiulis u drugom poluvremenu i Hrvatska je bila bez šanse…

Ko je bio spreman da uloži bilo šta na Francusku, posebno nakon blijedih izdanja protiv Litvanije i Srbije?

Drugo polufinale je bila ljepotica Prvenstva. Španija je briljirala u prvom poluvremenu, odbrana, kreativnost u napadu, brze kontre i majstorije Rudya i Rodrigueza. Izgledalo je da će Francuska još jednom pokleknuti protiv tima kojeg ostatak košarkaške Evrope jednostavno ne voli, posebno Francuska. Ali, nešto se desilo na poluvremenu. U trećoj četvrtini Francuzi su zategnuli odbranu, fantastičnom Tony Parkeru priključili su se i saigrači, koji su konačno počeli pogađati šuteve za tri poena(Francuska u prvom poluvremenu 0-9 za tri, do kraja tekme 9-12).

Uplašeni Španci

Uplašene Špance u produžetku su sa linije slobodnih bacanja dotukli malo pominjani Antoine Diot i Parker. Francuska se drugi Eurobasket zaredom plasirala u finale i popularno nazvana “Generacija Parker” će imati drugu šansu da se popne na krov Evrope te konačno ostvari rezultat dostojan svog talenta. Španija će u utakmici za treće mjesto igrati protiv Hrvatske, koja se, nakon 18 godina pause, vratila u polufinale EP-a. Hrvatska je – i tada u Grčkoj 1995. godine, kao i sada – poražena od Litvanije, a u utakmici za bronzu čeka ih tim kojih ih je ponizio u prvoj utakmici EP-a sa 68:40.

Litvanija je već jednom na ovom Eurobasketu savladala Francusku, i to prilično lako. Litvanci su punili reket na prodorima Parkera, koristili svoje izuzetno snažne centre da maksimalno suze prostor te svjesno puštali određene francuske igrače na šutu za tri poena. U suštini, recept protiv Francuske je uvijek isti – dopustiti svima šut sa distance (tu se misli i na Parkera), napuniti reket kako bi se onemogućili poeni iz prodora i igre na niskom postu te zagraditi kako bi se spriječio ofanzivni skok Francuske.

Recept protiv Francuske je uvijek isti – dopustiti svima šut sa distance, napuniti reket kako bi se onemogućili poeni iz prodora i igre na niskom postu…

Oba tima ulaze u finale sa velikom dozom sampouzdanja. Biće izuzetno zanimljivo pratiti duel “čovjeka-tima” (Parkera) protiv do ovog Eurobasketa često osporavanog Mantasa Kalnietisa, koji je u Sloveniji daleko najbolji litvanski igrač. Parker će, bez sumnje, doći do svijih poena na ovaj ili onaj način, ali Kalnietis je do finala opteretio sve protiviničke bekove i natjerao ih da rade u odbrani. Litvanci žele upravo to, da Parker što više radi u odbrani, kako bi mu ponestalo snage za napad.

Atlete i zaključani reket

Francuska, izuzev jednog meča, do sada nije dobila ništa od igrača Portlanda Nicolasa Batuma, koji je i protiv Španije u epskoj utakmici ubacio samo tri poena  i generalno bio nevidljiv na terenu. Batum će ići na Jonasa Mačiulisa, koji je, uz Kalnietisa, najbolji litvanski igrač u Sloveniji. Kada Batum, De Colo i Diot pogađaju otvorene šuteve, onda se otvara manevarski prostor za Parker, koji koristi i najmanje pukotine u odbrani.

Pod košem su, sa jedne strane – Kleiza, braća Lavrinovič, Valančiunas, Javtokas, Moteijunas, sa druge Ajinca, Pietrus, Diaw, Lauvergne, Petro. Litvanci su do sada uglavnom uspjevali da zaključaju reket, mogu li to da ponove drugi put protiv atletski moćne francuske reprezentacije?

Da li je došao trenutak da Francuska i njen najbolji igrač svih vremena osvoje jedno EP, ili će zemlja košarke, Litvanija, nakon 10 godina, ponovo proslaviti osvjanje Eurobasketa.

Ako bi smo tražili favorita u procentima, onda blaga prednost Litvaniji 51-49 posto, ali sa druge strane je inspirisani Parker, koji je u dvije najvažnije utakmice na Prvenstvu ubacio 59 poena, uz šut iz igre 20-39. Da li je došao trenutak da Francuska i njen najbolji igrač svih vremena osvoje jedno EP, ili će zemlja košarke, Litvanija, nakon 10 godina, ponovo proslaviti osvjanje Eurobasketa, saznaćemo u nedjelju oko 23 sata. Poželimo samo da utakmica bude za pamćenje.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada