Srbija: Odvojene proslave Milanskog edikta

Godina Milanskog edikta, koja se obilježava u Srbiji, približava se kraju. Dokument kojim je okončan progon kršćana i uvedena vjerska tolerancija u Rimskom carstvu, proslavlja se kroz dva odvojena događaja.

Spomenik Konstantinu Velikom uzdiže se nad Nišavom, rijekom pokraj koje je taj rimski car odrastao. Zbog toga je Niš i odabran kao mjesto na kome će se obilježiti 17 stoljeća od izdavanja Milanskog edikta, akta kojim je car Konstantin proglasio vjersku toleranciju u Rimskom carstvu.

„To je bila prilika koju niko pametan nije smeo da propusti. Prvo – da afirmiše akt o toleranciji, drugo – da podseti da postoji i neko drugo lice Srbije i da u pravom času, u pravo vreme, okupi najveću elitu hrišćanstva i drugih religija“, kaže Radoslav Pavlović, savjetnik za kulturu predsjednika Srbije.

Desetomjesečna proslava

Kršćani, ipak, neće imati zajedničku proslavu Milanskog edikta. Pravoslavni poglavari će za dvije sedmice služiti zajedničku liturgiju u Nišu, dok će sutra, na lokalnom stadionu, biti služena misa katoličkim vjernicima.

„Iz nekog razloga su i oni našli za shodno da obeleže posebno. Nemamo ništa protiv, to je stvar njihova, poštujem i pozdravljam“, kaže patrijarh Irinej.

Iz Beogradske nadbiskupije nisu željeli da se oglašavaju povodom dvije odvojene proslave. Izaslanik pape, kardinal Skola kaže da je „Milanski edikt prilika da se zahvalimo Bogu za dar slobode, vjere i savjesti“.

„Proslava hiljadusedamstogodišnjice Milanskog edikta povlaštena je prilika da pogledamo u budućnost i prihvatimo našu odgovornost za izgradnju društva sa ljudskim licem, u kojem bi svim ljudima, bilo koje vjeroispovesti i načela bilo omogućeno da sarađuju u izgradnji novog čovječanstva“, kaže kardinal Skola.

U organizacionom odboru podsjećaju da ne postoji centralna proslava, već da se Milanski edikt slavi 10 mjeseci različitim manifestacijama.

„Pazilo se da se događaji ne preklapaju, da može svako da izrazi svoj osećaj i ono kako svaka verska zajednica želi da izrazi poštovanje prema toj civilizaciji i prema Konstantinu“, javlja Subotić.

Propuštena prilika

Vjerski analitičari, ipak, smatraju da je Milanski edikt bio idealna prilika da se pošalje poruka zajedništva.

„Propuštena je prilika nekog znaka, vidljivog znaka zbližavanja. Kad ljudi vide da mogu da stoje jedan pored drugog i pravoslavni patrijarsi, i rimski papa, i protestanske vođe, onda će reći – pa šta mene sprečava“, kaže Živica Tutić.

Prema najavama analitičara, završnoj svečanosti trebalo bi da prisustvuju katolički kardinali, ali i visoki predstavnici Anglikanske crkve.

Godina Milanskog edikta u Srbiji zvanično će biti završena 6.oktobra, kada u Nišu poglavari pravoslavnih crkava održe zajedničku liturgiju. Tog dana, na mjesto gdje se rodio car Konstantin, dolazi vaseljenski partrijarh, ali i poglavari Ruske, Grčke, Kiparske i Jerusalemske pravoslavne crkve.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Grad Niš priprema se da naredne godine proslavi 1700 godina od donošenja Milanskog edikta kojim je prestao progon hrišćana. Proslava godišnjice trebala bi biti organizovana u Nišu, rodnom gradu rimskog cara Konstantina, koji je i donio taj zakonski akt.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO