Od komunističke mladeži do kancelarke

Angelu Merkel prati geslo: 'Njemačka budućnost - u dobrim rukama' (EPA)
Angelu Merkel prati geslo: 'Njemačka budućnost - u dobrim rukama' (EPA)

Prema prvim prognozama javnih TV postaja ARD i ZDF, demokršćanska Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel uvjerljivi je pobjednik parlamentarnih izbora u Njemačkoj dok Unijin dosadašnji koalicijski partner Liberalno-demokratska stranka (FDP) nije uspjela prijeći izborni prag tako da sve ukazuje na formiranje tzv. “velike koalicije” između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Nazivaju to zagonetkom Angele Merkel: Kako je pastorova kćerka, koja je nekada marširala u uniformi istočnonjemačke komunističke mladeži, završila na čelu konzervativne zapadnonjemačke stranke kojom dominiraju muškarci i postala prva kancelarka u povijesti Njemačke?

Analitičari u Njemačkoj i inostranstvu iznova se pitaju koja je tajna njenog uspjeha. Je li doktorat iz prirodnih nauka to što joj daje oštroumnost kada treba rješavati probleme? Ili iskustvo posmatranja kako se urušava zemlja u kojoj je odrasla znači da ništa ne uzima zdravo za gotovo? U jednom se svi slažu – gotovo svi njeni protivnici potcjenjivali su je od trenutka kada ju je kancelar Helmut Kohl izabrao u svoju treću vladu i dao joj resor žena i mladeži, samo godinu dana pošto je formalno ušla u politiku.

Merkel se smatra najmoćnijom ženom u Evropi i upoređuju je s Katarinom Velikom, ruskom caricom rođenom u Njemačkoj.

“Ona nije počela na lokalnom nivou. Otišla je direktno u vladu”, kaže njena biografkinja Jacqueline Boysen. “Svi su mislili da je to zato jer je mlada, jer je žena, jer je bila sa istoka, a nije bila uključena u tamošnji režim… Ali, stvari nisu bile tako jednostavne, jer je dokazala da je to skrojeno za nju. Imala je talenta i uživala je u politici.”

Merkel se sada smatra najmoćnijom ženom u Evropi. Upoređuju je s Katarinom Velikom, ruskom caricom rođenom u Njemačkoj, čiji portret krasi kancelarkin spartanski uređen ured. Obje su rođene u srcu Pruske, sjeveroistočno od Berlina, obje su inteligentne i spremne da budu nemilosrdne u nastojanju da stignu do političke moći. I dok je Katarina navodno dala pogubiti svog supruga cara Petra III, Merkel je okrenula leđa svom mentoru Kohlu kada je postalo jasno da je upleten u finansijski skandal.

Korak po korak

Njen izbor za kancelarku 2005. godine bio je kulminacija 16-godišnjeg strpljenja u političkom napredovanju i odražava njezinu filozofiju sažetu u jednu od najdražih joj fraza: “Korak po korak.” To je bio njen odgovor na gotovo sve izazove, uključujući i evropsku dužničku krizu, koje je Njemačka uglavnom bila pošteđena, što i jest jedan od razloga što je 70 posto Nijemaca zadovoljno načinom na koji vodi državu i osam godina po dolasku na vlast.

Neki posmatrači je optužuju da nema velikih vizija. Uz iznimku nagle odluke iz 2011. godine da u sljedećih deset godina Njemačka odustane od nuklearne energije, Merkel je oprezna kada su u pitanju veliki projekti. “Mislim da gospođa Merkel ne misli da su političke vizije zadataka kancelara”, rekao je Ralph Bollmann, novinar konzervativnog Frankfurter Allgemeine Zeitunga. “Optužuju je da nema uvjerenja i da je superpragmatična. Rekao bih da je upravo pragmatizam njeno najveće uvjerenje.”

Kada nešto miješam u loncu, ne govorim samoj sebi: ‘Sada kancelarka nešto miješa u loncu.’

Iako su joj ispitivanja javnog mnijenja išla u prilog, s iskustvom neočekivano tijesne pobjede 2005. godine i gubitka izbora u nekoliko saveznih pokrajina, Merkel je namjerno umanjivala važnost anketa i upozoravala Nijemce da bi se u ponedjeljak mogli probuditi s bivšom komunističkom Lijevom strankom na vlasti ako ne glasaju za nju.

Merkel je, također, naučila kako u potpunosti iskorisiti svoj smisao za humor na vlastiti račun. U nedavnom razgovoru sa skupinom žena, pitale su je može li se “isključiti” sa dužnosti njemačke kancelarke. “Naravno”, odgovorila je. “Kada nešto miješam u loncu, ne govorim samoj sebi: ‘Sada kancelarka nešto miješa u loncu.'”

Merkeličin dijamant

Njen drugi zaštitni znak način je kako drži ruke, kao u molitvi, kada pozira fotografima. Tu svima prepoznatljivu gestu, poznatu kao “Merkeličin dijamant”, njena stranka koristi na najvećem izbornom plakatu pokraj berlinskog glavnog kolodvora. Prati je i geslo: “Njemačka budućnost – u dobrim rukama”.

Ocjena da je Merkel dobra u onome što radi odražava se u još jednoj frazi koji njeni birači koriste kako bi je opisali: “Mamica će to riješiti”. Tu majčinsku referenciju, iako Merkel nema djece, isprva su koristili njeni neprijatelji za ismijavanje kancelarkine staromodne pojave. Međutim, sa dva mandata iza sebe, Merkel je porugu “mutti” okrenula u simbol privrženosti i familijarnosti.

Obećala je da će potrošiti milijarde šireći prava socijalne i dječje zaštite, povećanje penzija i unapređenje njemačke mreže autocesta.

Takvim očima njemačku kancelarku ne gledaju u Grčkoj, na Kipru ili u Italiji, gdje su njeni zahtjevi za oštrom nacionalnom štednjom izazvali narodni gnjev i optužbe za imperijalizam nacističkog stila. Štednja gotovo da i nije bila tema njene predizborne kampanje. Suprotno, Merkel je obećala da će potrošiti milijarde šireći prava socijalne i dječje zaštite, povećanje penzija i unapređenje njemačke mreže autocesta.

Međutim, izgleda da je Merkel spremna nametnuti štednju i u svojoj kući. Njen suprug, poznati hemičar, ne žali se na njeno kuhanje. “Ali, moji kolači uvijek imaju premalo ‘streusela’ za njegov ukus”, kazala je Merkel, govoreći o mrvičastom tijestu od maslaca, šećera i krušnih mrvica koje tradicionalno prekriva voćne kolače u Njemačkoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO