Hajdučka republika, glas bunta u BiH

Smještena u bosanskohercegovačkom Parku prirode Blidinje, na nadmorskoj visini od 1.270 metara,  nalazi se „Hajdučka republika Mijata Tomića“, nazvana po junaku tamošnjih krajeva iz 17. vijeka.

U toj „Hajdučkoj republici“ zabranjeno je osnivanje političkih stranaka i svako bavljenje politikom jer se, kako kažu, „time ugrožava pravni poredak i zdravlje ljudi“.

Naravno, radi se o zanimljivom turističkom projektu gdje slike na zidovima ugostiteljskih objekata na Blidinju kazuju priču o hajducima.

I upravo po uzoru na hajduke koji su se odmetali u šume i planine, danas, daleko od urbanog svijeta, živi „Hajdučka republika”.

Marija, kćerka šaljivdžije Vinka Vukoja Lastvića, koji je „Hajdučku republiku” osnovao 2002. godine, danas je „vladarica“ ove države. Titulu je dobila nakon očeve smrti i sada, uz hercegovačku srdačnost i dobrodošlicu, priča o nastanku „republike“.

„Hajdučka republika je zapravo imaginarna tvorevina. To je jedan san, nerealnost… Republika svojim osnivanjem nije naštetila Bosni i Hercegovini. To je jedna lijepa priča. U svakom slučaju nije značila odcjepljenje, istina je da smo imali raznorazne reakcije na osnivanje republike“, govori ona.

„U to vrijeme, SFOR je još uvijek bio na snazi u ovim krajevima i došli su kako bi provjerili šta to mi u stvari radimo, da li osnivamo granice neke nove države.“

Najveće planinsko jezero

I Marijina majka Albina Vukoja kaže da je „Hajdučka republika“ glas bunta zbog političke situacije u BiH.

„Moj pokojni muž je bio ogorčen na naše političare koji se nikako ne mogu dogovoriti kome pripada ova teritorija. I još se borimo, još je ovo ničija zemlja, ali nadam se da će se uskoro dogovoriti“, ističe.

Kao i svaka republika, i ova ima svoj državni ustroj, Ustav, himnu, pečat, novac i pasoš, navodi novinar Al Jazeere Sanel Kajan koji je boravio na ovom lokalitetu.

„Valuta republike je kubura, himna je ganga, Ustav je sačinjen od 25 članova, a broji 70 ministarstava. Neka od najzanimljivijih su ministarstva za neženje, provokacije, zabavu i razonodu, osmijeh, nejasnoće“, kaže Kajan.

„Državljanin ‘Hajdučke republike’ može biti svako ko se ne miri sa sadašnjim stanjem, kako je navedeno, ‘podjela i gluposti’. Ustavom je regulisano da su temelji republike ovdje, a granice tamo odakle ljudi dolaze.“

Na Blidinju se nalazi i najveće planinsko jezero u BiH, tu je i niz prirodnih i historijskih znamenitosti s nekropolom stećaka, te botaničko – zoološkim rezervatom Masna luka.

Spor tri općine

Sportsko-rekreacioni centar Risovac je naročito privlačan u vrijeme zimske sezone skijanja. Posebno su primamljive okolne planine koje tokom cijele godine pohode planinari.

„Bila sam ovdje prije nekoliko godina i toliko lijepih utisaka nosim s ovog područja. Čvrsnica, Prenj, Vran planina… Odlučila sam svoje društvo ponovo dovesti tu i pokazati im ove ljepote. Svi su prezadovoljni i nadamo se da to nije i naš zadnji posjet“, izjavila je članica Hrvatskog planinarskog društva MIV Varaždin Jadranka Čoklica.

„Hajdučka republika“ stvorena je zbog činjenice se ovo područje nalazi na dijelu zemljišta oko kojeg se spore tri općine, Tomislavgrad, Posušje i Jablanica, iz različitih hercegovačkih kantona i koje se godinama nisu usaglasile o granicama i nadležnostima.

A, kako kažu lokalni mještani, situacija ni danas nije mnogo promijenjena, jer do Blidinja još morate ići starom makadamskom cestom.

Izvor: Al Jazeera