Oružje nepoželjno u Starbucksovim kafeima

Na pomolu je nova afera u Sjedinjenim Američkim Državama, a glavni inicijator ovaj put je Starbucks. Ukoliko ste naoružani tamo se na vas neće gledati blagonaklono.

Veliki maloprodajni lanac kafea tako je povukao liniju na jednom od najosjetljivijih pitanja za Amerikance. Problem kontrole naoružanja decenijama je u ovoj zemlji izazivao žustre rasprave. Situacija je još napetija nakon posljednjih tragedija, u čijem fokusu su bili mladi naoružani napadači.

“Ljubazno tražimo od naših kupaca da, ukoliko su naoružani, oružje ne unose u Starbucksove prodavnice”, kaže Howard Schultz, direktor Starbucksa.

No, u većini američkih saveznih država ljudima je dozvoljeno da slobodno nose oružje ukoliko imaju dozvolu. Većina kompanija nema pravila koja bi ih u tome ograničila.

“Nakon ove odluke odlučio sam više ne ići u Starbucks. Oni krše moja građanska prava. Prema Drugom amandmanu američkog Ustava imate pravo na samoodbranu, a Starbucks mi ne može određivati kako da se ponašam”, kaže Justin Lerner, građevinski radnik.

Upozorenje osoblju

No, direktor poručuje da će i osobe koje odbiju uvažiti molbu njegove kompanije biti uslužene. Upozorio je osoblje da se ne suprotstavlja naoružanim mušterijama.

“Starbucks ne donosi zakone i nismo ni za naoružanje niti protiv njega. Jednostavno smatramo da oružje ne bi trebalo biti dio doživljaja koji pruža Starbucks”, kaže Schultz.

Da ne treba miješati kafu i oružje slažu se i mnoge mušterije.

“Imam osjećaj da želite nekoga povrijediti ukoliko dođete naoružani u Starbucks. Za to nema potrebe. Popijte kafu, opustite se, zabavite se na laptopu”, kaže studentica Sherryl White.

Kompanija sa sjedištem u Seattleu morat će se još više potruditi da svoje stavove objasni javnosti, zbog toga planira zakupiti prostor u najvažnijim američkim novinama, u kojima će direktor Schultz otvorenim pismom pokušati odobrovoljiti zagovarače građanskih prava na samoodbranu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Savezna država New York usvojila je jedan od najstrožijih zakona o oružju u Sjedinjenim Državama. Također, očekuje se da će predsjednik Barack Obama u srijedu objaviti novu inicijativu za kontrolu oružja. 

Više iz rubrike TEME
POPULARNO