Hermel: Uporište Hezbollaha, utočište sunita

Hermel, grad na samom sjeveru Libana uz sirijsku granicu, najjače je uporište Hezbollaha. Udaljen svega nekoliko kilometara od Kusaira primio je hiljade izbjeglica iz tog sirijskog grada, a posjetili su ga Al Jazeerini Vladimir Bobetić i Nenad Barbul.

Put od Bejruta do Hermela traje skoro tri sata. Putem su postavljeni posteri boraca poginulih u Siriji. Panoi sa likom Bashara al-Assada, iranskog vjerskog vođe ajatolaha Alija Khameneija, kao i Hasana Nasrallaha ne ostavljaju prostora za sumnju ko kontrolira ovaj grad. Hermel je grad simpatizera Hezbollaha.

“U jednoj od gradskih četvrti upoznajemo vodiča iz te organizacije. Dok se vozimo do sirijske teritorije priča nam o mogućim posledicama američkog bombardovanja Sirije. Tvrdi da bi Hezbollah, u tom slučaju, sravnio Tel Aviv”, javlja Bobetić.

Spas za sve

“Koliko je Hezbollah uticajan uverili smo se po ulasku u Siriju. Našem vodiču trebalo je svega nekoliko minuta da ubedi sirijsku vojsku da nam dozvoli snimanje na teritoriji koju kontrolišu.”

Hermel je stalna meta Slobodne sirijske vojske. Od početka ove godine na grad su pale 103 rakete. Cilj je Hezbollah, ali ginu civili.

U jednom od predgrađa Ala Katai pokazuje mjesto gdje je prije nekoliko nedjelja pala granata ispaljena sa položaja Slobodne sirijske vojske. Ubila je, kaže, njegovog 23-godišnjeg rođaka, koji je pokušavao spasiti ranjenu djecu.

U tom napadu poginulo je i petero mališana. Odbija mogućnost da su pogođeni zbog Hezbollaha i navodi da se ovaj grad koristi kao baza za upade u Siriju.

“To nije tačno, ovdje žive samo civili. Ako hoće Hezbollah, treba da ga traže na drugom mjestu. Vidite i sami da je ovo gradsko naselje. Svi ljudi koji su ubijeni ili ranjeni u našem gradu su civili”, kaže Katai.

Paradoks Hermela je da su u tom gradu, koji kontroliraju šiiti, spas od borbi u Kusairu našli i sunitski muslimani. Iako su mogli da odu u Arsel, koji kontroliraju Slobodna sirijska vojska i suniti, došli su u Hermel.

Očekujući oštru zimu

Ovdje to nije iznenađenje. Na jednom imanju u Hermelu smjestilo se njih 25.

“Mi smo svi komšije. Ako mi nećemo da im pružimo utočište, ko će? Živimo zajedno i jedni pored drugih godinama. Bez ikakve razlike. Vjenčavamo se međusobno. Naša obaveza je da ih primimo”, kaže Afya Jmal, stanovnica Hermela.

Raduan je izbjegao iz Kusaira. Kada je napuštao grad nije imao dileme gdje će. No, teški su uslovi u kojima živi. Sa još petero rođaka spava u kući od nepunih petnaestak kvadrata. Zidovi su šuplji, prozora nema, pod je betonski. Očekuje ih zima, koja na sjeveru Libana može da bude oštra.

“Ne znam šta ćemo. Morat ćemo pričekati da vidimo kakva će biti zima. Probat ćemo da zapušimo rupe na plafonu i zidovima, da postavimo prozore”, kaže Raduan.

Liban svoje granice za izbjeglice iz Sirije nije zatvorio. Podijeljena Vlada nije u mogućnosti napraviti dugoročnu strategiju za njihove probleme. Zbog toga je na lokalnim vlastima da same rješavaju problem i da traže pomoć od stranih donatora.  

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO