Elitni turizam teško zaživljava u Crnoj Gori

Od trenutka kada se odlučila za elitni, umjesto masovnog turizma, Crna Gora pokušava da osigura i odgovarajuću infrastrukturu – elitne luksuzne komplekse, no od brojnih najava rijetke su zaživjele.

Zbog svega se definicija investicija na crnogorskom primorju posljednjih godina može odrediti kao „luksuz u najavi“, a korak prema elitnom turizmu napravili su tek malobrojni – među njima i Porto Montenegro.

„Jahting industrija je nešto potpuno novo, jer je to industrija koja zahtijeva nove zakone i nova pravila koja treba usvojiti. Mi smo ti koji smo negdje probili led u čitavom tom sistemu, tako da će drugim investitorima, ako budu pravilno posložli kockice, biti značajno lakše“, kaže Danilo Kalezić iz Porto Montenegra.

Raj za megajahte

Prve kockice ovih dana slaže azerbejdžanska kompanija Azmont, koja u Kumboru počinje gradnju luksuznog „One and only“ resorta, prvog takve vrste u Europi.

„Crna Gora brzo postaje raj za megajahte. S aspekta dinamike i ljepote države ovo je divno mjesto za razvoj projekata. Planiramo uložiti blizu 500 miliona eura tokom dvije godine izgradnje kompleksa“, najavljuje James Wilson iz Azmont Investmentsa.

Međutim, ne napreduju svi projekti jednakom brzinom, javlja Al Jazeerina reporterka Milica Marinović, te podsjeća kako je ugovor o izgradnji kompleksa na Luštici kod Herceg Novog, jednog od najvećih u Crnoj Gori, potpisan 2009. godine, a gradnja je počela tek ove godine.

Investitor, egipatski ORASCOM, planira u gradnju tog minigrada uložiti milijardu eura. Kašnjenje od četiri godine objašnjavaju općom krizom i složenošću crnogorske administracije.

„Dobivanje vlasničkih prava nad zemljom samo je jedan od razloga koji nas je usporio. Prvi smo projekt u Crnoj Gori koji je morao proći ratifikaciju u parlamentu. Željeli smo da sve uradimo kako treba i, s obzirom na to da je u pitanju najveći projekt u Crnoj Gori, bilo je potrebno vrijeme“, navodi Colin Kingsmill iz firme Luštica Development.

Široka lepeza Vladinih mjera

Crna Gora se od 2008. godine oslanja na strane investitore i zato čini sve da skrati procedure, tvrde u Vladi, uz napomenu kako je lepeza mjera široka – od poreznih olakšica do javnog partnerstva.

„U tom segmentu mislim da smo napravili jako puno. Neuporedivo je bolja i kvalitetnija administrativna procedura sada nego što je bila i mnogo jednostavnije se izdaju građevinske dozvole. Urbanistički uslovi su poboljšani. Najbolji primjer je da smo u zadnjih 10 dana izdali neke od možda najznačajnijih dozvola i za Lušticu i za druge turističke projekte“, tvrdi Nebojša Popović iz Sekretarijata za razvojne projekte Crne Gore.

Bez obzira na sve, mnogi hoteli na crnogorskom primorju godinama „kupe prašinu“, a problem neodgovornosti investitora i pasivnosti državnih institucija Vlada pokušava prevladati donošenjem odluke o raskidu ugovora i traženju nadoknade.

Izvor: Al Jazeera