Privatni život podređen radnim obavezama

Najveći američki sindikat održava godišnju konferenciju u Californiji. U fokusu je problem dužine radnog vremena u Sjedinjenim Američkim Državama.

One u tom segmentu, zapravo, predvode razvijeni svijet, izvještava Rob Reynolds.

Stiješnjeni u maloj kancelariji Scott Thompson i Brandi DeCarli provode više sati na poslu, nego sa svojim porodicama.
“Radimo 40-50 sati u kancelariji i još 20 do 30 sati na terenu sedmično”, priznaje Thompson.

Sjedinjene Američke Države su jedina industrijska velesila u kojoj radnicima nije zagarantovan minimum slobodnih dana.

Njih dvoje rade u startup kompaniji, koja pruža pomoć zemljama u razvoju i to putem održivog poljoprivrednog koncepta nazvanog Farma iz kutije.

Motivacioni faktor

DeCarli objašnjava: “Krećemo se prema nečemu što će ostvariti značajan utjecaj. To je samo po sebi veliki motivacioni faktor.”

Thompson i DeCarli su među milionima Amerikanaca koji neprestano rade. Sjedinjene Države su jedina industrijska velesila u kojoj radnicima nije zagarantovan minimum slobodnih dana.

Koncept neprekidnog rada duboko je ukorijenjen u američkom načinu razmišljanja.

Joe Robinson iz Optimal Performance Strategies kaže: “Radimo u prosjeku dva mjeseca više nego Evropljani, više i od Japanaca. Mislimo da vrijedimo koliko možemo doprinijeti.”

Zaposlenici kompanija poput Googlea, Applea i Oraclea privatni život moraju u potpunosti podrediti radnim obavezama.

Mnogi zaposlenici moraju se takmičiti s kolegama i rade prekovremeno. Prema istraživanjima, više od 90 posto Amerikanaca radi i danima kojima bi trebali biti slobodni.

Stručnjaci koji proučavaju američki način rada kažu da prekovremeni sati i rad od kuće ne povećavaju učinak. 

Joe Robinson govori: “Primorani smo raditi prekovremeno, ali to ne znači da smo tada produktivni. Produktivnost se smanjuje do 50 posto za vrijeme prekovremenog rada, a da ne spominjemo da stres koji izaziva privredu košta 407 milijardi dolara godišnje.”

Zaposlenici kompanija poput Googlea, Applea i Oraclea privatni život moraju u potpunosti podrediti radnim obavezama.

Cilj ‘posjedovanje radnika’

Sarah Leonard, urednica u Dissent Magazine, objašnjava: “Od zaposlenika zahtijevaju više nego ijedna druga kompanija u prošlosti, budući da rad na tehnološkim uređajima sam po sebi podrazumijeva da se možete zabavljati unutar četiri zida, na Facebooku ili DropBoxu. Sve sa ciljem potpunog posjedovanja zaposlenika.”

Nema naznaka da će broj radnih sati biti smanjivan u bližoj budućnosti. U zemlji sa visokom stopom nezaposlenosti to je rizik koji si većina radnika ne može priuštiti.

Izvor: Al Jazeera