Sve više ilegalnih migranata u Makedoniji

Preko teritorija Makedonije u potrazi za boljim životom u Europskoj uniji svake godine prijeđu tisuće migranata, a veliki broj njih policija privede.

Budući da privremeni smještaj migranata košta, vlasti pokušavaju sve kako bi problem krijumčarenja ljudi preko granice riješili u suradnji s policijskim službama susjednih zemalja.

Na makedonsko-srbijanskoj granici migranti se okupljaju u blizini sela Lojane, na mjestu koje su simbolično nazvali „Džungla“ i na kojem žive u improviziranim uvjetima gdje spavaju na zemlji, sami mijese kruh ili hranu kupuju u lokalnim prodavaonicama.

Bez posla

„Hoću u Europu! Hoću živjeti na mjestu gdje će mi biti dobro, gdje ću biti integriran i živjeti onako kako želim, zapravo gdje ću ispuniti svoje snove“, kaže Ali Said, 19-godišnji migrant iz Senegala, koji je prije dvije godine napustio svoju zemlju.

U Makedoniju je ušao preko Grčke, gdje je neko vrijeme radio, a sad se nada ilegalno ući u Srbiju i nastaviti dalje prema Europskoj uniji.

I Muhamed Alami iz Sudana i njegovi novi prijatelji iz Alžira žele što brže napustiti pogranično selo.

Priča kako u Sudanu nema posla, a krajnji cilj mu je Velika Britanija, gdje planira završiti elektrotehnički fakultet.

Priznaje i kako postoje mreže krijumčara između država, koje međusobno surađuju, a da bi ušao iz Grčke u Makedoniju krijumčarima je dao 650 eura.

„Ako dugo vremena radiš kod kuće, zaradiš, platiš i ideš. Ponekad je teško, jer kad platiš čovjeku za ilegalni put, a on uzme novac i ide naprijed, ne možeš ga stići“, žali se Alami.

Pomažu i mještani

Reporteka Al Jazeere Milka Smilevska javlja kako migranti u Lojane dolaze već tri godine, gdje čekaju pogodan trenutak da ilegalno prijeđu makedonsko-srbijansku granicu i produže put prema zemljama Europske unije.

Na tom putu im pomažu i neki žitelji Lojana, pa je prije 20-ak dana u policijskoj akciji privedeno šest stanovnika sela u čijim su kućama otkriveni migranti.

Policija iznosi podatke po kojima broj migranata koji ilegalno ulaze u Makedoniju stalno raste, pogotovo u vrijeme velike ekonomske krize u Grčkoj.

Iako Makedonija ima ugovor o migrantima s EU, on se rijetko provodi.

„To bi bio posebno velik trošak za Makedoniju. Zemlja je potpisala sporazum s Unijom o deportaciji ilegalaca koji budu pronađeni na teritoriju bilo koje države EU, a ilegalno su ušli iz Makedonije. Imamo preuzetu obavezu da ih primimo natrag“, kaže Ivo Kotevski, glasnogovornik policije.

Iz makedonske policije još kažu kako, iako postoji ugovor s EU, Grčka nije uvijek spremna primiti migrante koji u Makedoniju ulaze preko njezine južne granice, a kako je grčko-makedonska granica porozna ne vide rješenje za problem.

Izvor: Al Jazeera