Memorijalna bašta na mjestu Ambasade SAD-a

Prošlo je 15 godina od bombaških napada koje je Al-Kaida izvela na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, u kojima su poginule 224 osobe.

Na ceremonijama davanja počasti žrtavama u Nairobiju i Dar es-Salaamu, očekuju se hiljade ljudi. Kako iz Nairobija izvještava Mohammed Adow, žrtve i njihove porodice još čekaju naknadu koja im je obećana.

Sve se promijenilo

Prije ovog događaja, veliki broj ljudi uopšte nije bio čuo za Al-Kaidu, a 7. avgust i danas u Keniji budi snažne emocije. Više od 200 osoba je poginulo, a više od 5.000 povrijeđeno u prvom napadu takve vrste koji se ikada desio u ovoj zemlji.

Douglas Sidialo (43) izgubio je vid. Išao je na posao kad su detonirane dvije bombe.

 „Dan koji će mi zauvijek ostati u sjećanju… Dan kad se život moje porodice promijenio… Dan kad se sve promijenilo…”, kazuje on.

Mjesto na kojem je nekada stajala Američka ambasada sada je memorijalna bašta. Članovi porodica žrtava dolaze iz cijele zemlje kako bi im odali počast.

Porodica Beatrice Mujyambere preživjela je genocid u Ruandi i pobjegla u Keniju. Ali 1998. godine, zadesila ih je nova tragedija – njen suprug poginuo je u napadu na Ambasadu.

 „Teško živimo. Prijatelji nam pomažu, ali nemamo stalnu pomoć. Čak se i čovjek koji nam je dopustio da besplatno živimo u njegovoj kući počeo žaliti i želi da odemo”, navodi Beatrice Mujyambere, udovica.

Petnaest godina nakon napada, svi su izgubili nadu da će ikada dobiti naknadu.

Niko nije očekivao

„Vjerujem kako bi, da se naša Vlada odlučila zauzeti za nas, za žrtve, američka Vlada bila prisiljena da nam pomogne”, ističe Douglas Sidialo.

 „Eksplozija koja se ovdje dogodila paralisala je Nairobi. Niko nije očekivao napad. Takođe, kenijske vlasti nisu bile spremne za katastrofu takvih razmjera. Tek kad je stigla pomoć iz inostranstva, pronađena su sva tijela i bio poznat konačni broj žrtava”, javlja Adow iz Nairobija.

Kenijci su danas svjesni kako njihova zemlja može da bude meta napada i zbog toga su neprestano na oprezu.

Izvor: Al Jazeera