Tišina oko rimskog Koloseuma

Saobraćaj oko Koloseuma, jedne od najstarijih i najslavnijih rimskih znamenitosti, zabranjen je za privatna vozila. Gradske vlasti se nadaju da će na taj način sačuvati ovaj spomenik. Međutim, kako kaže reporter Al Jazeere iz Rima Barnaby Phillips, nisu svi oduševljeni ovom odlukom.

Stvari u Rimu se mijenjaju. Novi saobraćajni znakovi usmjeravat će automobile dalje od drevnih spomenika, posebno od Koloseuma.

Rimljani su nekada dolazili ovamo kako bi gledali borbe do smrti između gladijatora i životinja. Danas je preplavljen turistima.

Ali, Koloseum je decenijama okružen prometnim ulicama, i saobraćajem koji mu nanosi štetu.

Gradonačelnik Rima kaže da ima drugačiju viziju svog lijepog grada, i njegovog  istorijskog blaga.

Nova era za Vječni grad

“U nekom drugom gradu, Londonu, Parizu ili Washingtonu, kad bi imali predivan spomenik star dvije hiljade godina, poput Koloseuma, koji je čuven u cijelom svijetu, ne bi ga koristili kao kružni tok, nego bi ga očuvali i koristili za kulturne događaje”, kaže Ignazio Marino, gradonačelnik Rima.

Ne smatraju svi da gradonačelnik radi pravu stvar, pa su neki izašli na demonstracije. Oni kažu da će njegovi planovi izazvati saobraćajni haos u obližnjim četvrtima.

“Pristalice gradonačelnika su tvrdokorni šik-intelektualci koji žive u centru Rima i uglavnom voze bicikle. Njega nije briga za obične ljude koji žive u predgrađima i moraju automobilima ići na posao”, kaže aktivistica Chiara del Fiacco.

“Situacija u centralnom Rimu je zbunjujuća. Policija usmjerava saobraćaj dalje od područja Koloseuma, iako za sada dozvoljava prolaz autobusima i taksijima. Ali krajnja gradonačelnikova vizija je da kompletan saobraćaj u ovoj oblasti bude zabranjen, što će biti radikalna promjena za Rim”, kaže reporter Al Jazeere.

A oko samog Koloseuma, nakon što je zabrana stupila na snagu, nastupila je i tišina. Istina, ona nije potpuna, ali je mnogo mirnije. Čini se da je ovo početak nove ere za Vječni grad.

Izvor: Al Jazeera