Srbija: Lažni Romi zbog povlastica

U moru problema sa korupcijom i malverzacijama različitih vrsta, u Srbiji je postao aktuelan još jedan.

Zbog povlastica koje država daje Romima, radi afirmacije ove zajednice, pojavili su se i oni koji se lažno izjašnjavaju kao Romi.

Najviše je zloupotreba pri upisu na fakultet, gdje je svaki deseti romski student lažno prijavio nacionalnost.

Lakše do indeksa

“Lažno izjašnjavanje otvara vrata fakulteta, jer oni koji se deklarišu kao Romi lakše dolaze do indeksa, mesta u studentskim domovima kao i do raznih stipendija”,  kaže reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Romi upozoravaju da zloupotrebe obesmišljavaju pozitivne mjere države prema njima, jer mjesta predviđena za pripadnike romske zajednice sada zauzimaju oni koji nemaju nimalo romske krvi.

“Ta mesta koja su predviđena pripadnicima romske nacionalne zajednice su, da tako kažemo, uzurpirana od strane većinskog naroda jer imaju bolje uslove, odnosno imaju bolji rezultat koji su ostvarili u srednjoj školi, i tako zauzimaju ta ionako ograničena mesta”, kaže Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog saveta Roma.

Nacionalna pripadnost je stvar ličnog izbora i zato se pred sudom teško dokazuje da li je neko Rom ili nije. 

Ipak, zloupotrebe je moguće dokazati, a u Kancelariji za ljudska prava su odlučni da stanu ukraj ovakvoj praksi.

“Ja ću se u Kancelariji specijalno zalagati za to da da svi ti pojedinci, koji su po osnovu afirmativne akcije dobili ta rešenja, dođu da prime u našoj kancelariji potvrde da su Romi. Na taj način ćemo smanjiti broj onih koji se deklarisu kao Romi, a to nisu”, kaže Dragoljub Backović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Iz Nacionalnog saveta Roma upozoravaju da je mnogo zloupotreba i u politici.

Navode primjer Romske demokratske stranke u novosadskom Parlamentu od čijih šest odbornika nijedan nije Rom.

Jedan od lidera te partije je Srbin Tomislav Bokan. On kaže da su prozivke neosnovane i da je u politiku ušao sa iskrenom željom da pomogne Romima.

Krivične prijave

“Prepoznao sam kroz romsku populaciju bukvalno riječi moga đeda Dušana Bokana, koji mi je davnih dana rekao, a to mi se javilo u neko doba noći i otvorilo se nebo, bukvalno je rekao: sine, idi tim putem, to je put ne samo rehabilitacije našeg naroda nego put da pokažete i drugim političkim opcijama ovde u Novom Sadu da se čuje glas običnog čoveka”, priča Tomislav Bokan.

Ipak, u romskom Nacionalnom savjetu smatraju da je neophodno promijeniti izborni zakon koji sada omogućava, kako kažu, i takve apsurdne situacije da neku manjinsku zajednicu predstavljaju uglavnom pripadnici većinskog naroda.

A  protiv onih koji se lažno izjašnjavaju najavljuju krivične prijave. 

Izvor: Al Jazeera