Timskim radom do uspjeha na Eurobasketu

Vujošević: Igrači su veoma opterećeni zbog velikih zahtjeva, i sa klupske, i reprezentativne strane (EPA)

Do početka Evropskog košarkaškog prvenstva u Sloveniji ostalo je tek nekoliko dana, no već se zna jedan od faktora, osim maskote Lipka, po kojem će se pamtiti predstojeće takmičenje, a to je veliki broj otkaza igrača iz 24 nacionalna tima koja će nastupiti.

Poznati stručnjak sa naših prostora, strateg Partizana, nekadašnji selektor prvo zajednice Srbije i Crne Gore, a potom i samostalne Crne Gore Duško Vujošević smatra kako je za ovakvo stanje zaslužan raspored, kako nacionalnih, tako i internacionalnih takmičenja u kalendaru Svjetske košarkaške federacije.

“Zbog promena kalendara i novog formata takmičenja, dolazi do povećavanja broja utakmica i njihovog preklapanja. Sami igrači zbog toga su veoma opterećeni, zbog velikih zahteva, i sa klupske i reprezentativne strane, i to je osnovica velikog broja otkaza”, kazao je Vujošević za Al Jazeeru.

Bez Veličkovića, Mačvana…

Tako će, recimo, Srbija biti bez Duška Savanovića, Novice Veličkovića, Milana Mačvana, Zorana Ercega, Stefana Birčevića te Vladimira Micova. Postoji i mogućnost da selektor Dušan Ivković ne bude mogao računati ni na Miloša Teodosića, na kome i počiva igra “Orlova”.

Otkazi i povrede nisu zaobišle domaćina, pa za Sloveniju neće igrati Beno Udrih i Erazem Lorbek. Crna Gora će biti bez Marka Todorovića.

I države van regije nisu pošteđene, pa ljubitelji košarke u Sloveniji neće moći pratiti poteze Dimitrisa Diamantidisa, Juana Carlosa Navarra, Andreja Kirilenka, Dirka Nowickog, Paua Gasola, Serga Ibake, Chrisa Kamana, Joachima Noaha i mnogih drugih. No, da li je riječ o povredama ili taktiziranjima zbog unosnih ugovora, to znaju igrači i njihovi menadžeri.

Kvalitetni pojedinci

Po drugi put zaredom na nekom EP-u naći će se svih šest reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije, nekadašnje sile pod obručima. Voljom žrijeba, u grupi B naći će se Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija, dok su u grupi C Slovenija i Hrvatska.

“Učešće svih ekipa iz bivše države potvrđuje kvalitetu košarke koja se igra u regiji. Sve selekcije imaju po nekoliko kvalitetnih pojedinaca i ona koja uspije da dođe do dobrog timskog rada postići će dobar rezultat”, smatra trener Partizana.

On ističe kako na turniru nema apsolutnih favorita te da će mečeve u Sloveniji pratiti i sa aspekta potrage za talentima. U Sloveniji će nastupiti mnogo igrača s kojima je dugo radio, ali nije želio nekoga posebno isticati.

“Reč je o dosta kvalitetnih košarkaša, neko će se sigurno izdvojiti od ostalih, ali je nezahvalno govoriti o tome ko će bi bolji od ostalih”, zaključio je Vujošević.

Izvor: Al Jazeera