Indijci u borbi protiv saobraćajne buke

Mnoge su prednosti života u velegradu. No, buka zasigurno nije jedna od njih. A glavni grad Indije po tome je poznat. Najveći dio stanovništva miri se s tom činjenicom, ali jedna grupa pokušava promijeniti stvari, izvijestila je iz New Delhija reporterka Al Jazeere Anu Anand.

Ceste New Delhija svakodnevno pregazi oko sedam miliona automobila. I najmanja gužva izaziva burnu reakciju. Vozači trube stalno, bez ustručavanja. Situacija je toliko van kontrole da zahtijeva gerilsku taktiku.

Volonteri hrabro hodaju saobraćajnicama. Za vozače imaju samo jednu poruku: “Ne trubite”. Rajiv Kalra kampanju “Ne trubite” je počeo prije pet godina.

“Ne možemo mirno živjeti. Djeca ne mogu učiti, bolesni ne stižu na vrijeme do bolnica. Buka se proširila našim sistemom poput raka. Zaboravili smo da je sirena sinonim za upozorenje”, kaže Kalra.

Prema indijskom zakonu, vozači ne bi smjeli trubiti ispred škola ili bolnica. Zakon je, ipak, samo slovo na papiru.

Zdravstveni problemi

“Buka u New Delhiju je toliko postojana da stručnjaci upozoravaju da može donijeti ozbiljne zdravstvene probleme. Gotovo da nema kvarta u kojem nema nepodnošljive buke, koju uglavnom uzrokuje saobraćaj”, izvijestila je Anand.

Profesor Joshi tri godine je proučavao nivo buke u New Delhiju. Studije su pokazale da buka može izazvati poremećaje u radu srca. I ne samo to.

“Slabljenje sluha u New Delhiju počinje već u 60. godini života, 15 godina ranije nego u zapadnim zemljama”, kaže Joshi.

Bez obzira na to, glasnije trube su popularnije. Jedna proizvodi buku od 118 decibela. Snažna je poput, naprimjer, praska groma.

“Ljudi mijenjaju fabričke za dvostruko snažnije trube. Vozači vam se neće maknuti sa puta ukoliko nemate takvu”, kazao je Jit Kapoor.

Aktivisti znaju da će njihovi savjeti vjerovatno ući na jedno, a izaći na drugo uho vozačima.

“Pojedini nas vrijeđaju, ali ne marim za to. Cilj mi je pomoći naciji i dokazati da smo i mi civilizirani ljudi”, rekao je Kalra i dodao da od svoje misije neće odustati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vlasti Rima zabrarnile su saobraćaj u blizini Koloseuma, spomenika starog dvije hiljade godina.

Published On 04 Aug 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO