Svemirski turizam od šest minuta

U svijetu je dostupan poseban turistički aranžman vrijedan stotinu hiljada dolara i koji traje svega šest minuta. Ko je avanturista s vrlo dubokim džepom, ova vrsta putovanja mogla bi biti pun pogodak.

Riječ je o svemirskom turizmu. Dvije privatne kompanije već imaju više stotina rezervacija u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi, a sada su na meti azijski bogataši.

Put u svemir je najduže putovanje za godišnji odmor i mjesto gdje se snovi iz djetinjstva mogu ostvariti.

Dvije korporacije, Virgin Galactic i Space Exploration Corporation, za godinu dana bi trebale početi s letovima izvan Zemljine atmosfere.

Aranžmani SXC-a trebali bi koštati blizu 100.000 dolara.

‘Dostupno svima’

“Naš cilj je da svemir bude dostupan svima. Naša ciljna grupa su ljudi koji su kao djeca imali snove da odu u svemir. Imamo i roditelje koji kupuju karte za 18. rođendan svoje djece. A imamo i nekoliko penzionera”, kazao je Alex Tang, direktor SXC-a.

SXC ima ukupno oko 250 klijenata širom svijeta. Polovica onoga što ima Virgin, kompanija u vlasništvu milijardera Richarda Bransona. Ali, s novom poslovnicom u Hong Kongu, SXC se nada da će privući bogatu azijsku klijentelu.

Tang je kazao: “Očekujemo da ćemo u Aziji u prvoj godini prodati između 50 i 80 aranžmana, a nakon prvog leta sigurni smo da će se broj aranžmana utrostručiti.”

Iz svoje američke zračne luke SXC nudi, kako kažu, ultimativno iskustvo. Klijenti prolaze kroz astronautsku obuku i treninge da budu kopiloti svemirske letjelice za put koji traje samo šest minuta.

Sasvim dovoljno za njihovog prvog kupca, koji sebe opisuje kao avanturističkog ovisnika.

‘Isprobana tehnologija’

“Vjerujem ovoj kompaniji. Ovo nije nekakva nova, neisprobana tehnologija. Volim što sam dio nove generacije putnika. Volim što sam pionir”, kazao je Sergio Pio, svemirski turista.

Turisti mogu vidjeti repliku letjelice koja će SXC-jeve klijente voditi u svemir. Model Lynx Mark 1 je dizajniran da bude pouzdana suborbitalna letjelica. Ali, u suštini, radi kao svaki drugi avion. Motori se mogu paliti i gasiti i imaju kapacitet od 5.000 polijetanja.

Među klijentima SXCa su poznati DJ-evi i super modeli, a prvih 100 putnika dobit će epitet pionira.

Jednom kada letovi počnu, SXC tvrdi da će imati četiri leta na dan. Mali korak za bogate turiste, ali veliki za svemirski turizam.

Izvor: Al Jazeera