SFF donosi i poslovnu stranu filma

Druga polovina Sarajevo Film Festivala rezervisana je za poslovnu stranu filma, a koprodukcijski market CineLink ove godine predstavlja veliki broj filmskih projekata koji bi narednih godina mogli postati festivalski hitovi.

Najveći broj filmova dolazi iz Jugoistočne Evrope, iako na tržnici filmskih profesionalaca „trguju“ producenti iz brojnih zemalja. „Roba“ su im filmski projekti, a cilj je zarada.

Na produkcijskom marketu CineLink, zarada se računa u broju skopljenih saradnji i kontakata.

„CineLink se upravo bavi time da filmovima iz regije, koji su usmjereni na naš festival, omogući na neki način odgovarajuću platformu za početak projekta, za upoznavanje kolega, fondova, traženja koproducenata, zatvaranja finansijske konstrukcije“, ukazuje Amra Bakšić iz CineLinka.

Film „Krugovi“, reditelja Srdana Golubovića, samo je jedan od naslova koji je ugledao svjetlo dana zahvaljujući CineLink marketu, a na kojem je prezentovan prije tri godine.

Brojni su drugi, osim na sarajevskom, prikazivani i nagrađivani na velikim festivalima poput Berlinalea.

Predstavljeno 18 projekata

Za filmske radnike u regiji CineLink je jedan od glavnih izvora „preživljavanja“ u industriji.

„Upućeni ste na saradnju sa drugim ljudima. Mi iz Bosne i Hercegovine možda i još više zato što kod nas ne postoji dovoljno finansiranja da bi se film mogao proizvesti samo sa sredstvima odavde“, kaže bh. producent Adis Đapo.

Reporterka Al Jazeere Azalea Džanko saznaje kako koprodukcijski market CineLink ove godine predstavlja 18 filmskih projekata u svojim fazama razvoja i finansiranja, a neki od njih bi se već sljedeće godine mogli naći na filmskim platnima.

Dok su neki filmaši ostvarili prvo povezivanje na CineLinku, drugima je to već uhodana praksa.

„Sarajevo je neko ko nas prati od naših prvih filmova, odnosno od prvog kratkog filma koji smo uradili, pa onda prvi dugometražni, drugi i treći dugometražni, animaciju… Sad spremamo četvrti dugometražni film i opet smo na CineLinku“, navodi Labina Mitevska iz makedonske producentske kuće Sisters and Brother Mitevski Production.

I njen kolega Vladimir Arsenijević, predstavnik kuće Bastards Production iz Srbije, uspio je uspostaviti kontakte sa koproducentima iz BiH, ali i iz Austrije, te se hvali „odličnim rezultatima“, jer se potencijalnim partnerima njegov projekt sviđa.

Dolazak većine filmskih producenata i reditelja na market u okviru SFF-a u većini slučajeva odličan je izbor, a najbolji će projekt, prema odluci žirija, ove godine osvojiti nagradu vrijednu 160.000 eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO