Afrički imigranti žrtve trgovaca ljudima

Hiljade ljudi svake godine kreće na teško putovanje sa Roga Afrike ka Saudijskoj Arabiji u nadi za boljim životom.

Međutim, mnogi ne uspiju stići do cilja zbog problema koji ih snađu na putu. Neki završe u UN-ovom izbjegličkom kampu u Jemenu.

Većinom je riječ o Etiopljanima koji bježe od ekstremnog siromaštva i sukoba.

Pokušali su ući u Saudijsku Arabiju, ali našli su se u dijelu teritorije na jemenskoj strani granice, u kojem vladaju bezakonje i nasilje.

„Želimo ići kući! Ne želimo više biti ovdje!”, uzvikuju.

Mučena i silovana tinejdžerka

Sedamnaestogodišnja Asmara Mohammed puna nade krenula je na opasno putovanje preko Adenskog zaliva prema Jemenu.

Pala je u ruke krijumčara koji su je tri mjeseca mučili i zlostavljali.

„Krijumčari su me zaključali u kuću i rekli da im moja porodica mora poslati 750 eura. Ipak, odbili su da me oslobode. Silovali su me skoro svaki dan”, kaže ona.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, blizu 30 posto imigranata su žene. Mali broj stigne do odredišta ili se vrati kući.

Većina bude zarobljena u privatnim zatvorima ili završi kao roba mreže trgovaca ljudima, koja djeluje po cijelom Jemenu.

Opasnost za imigrante vreba i na drugoj strani, u Saudijskoj Arabiji. Graničari, kažu, koriste prekomjernu silu kako bi otjerali one koji ilegalno prelaze granicu.

Haille Tami kaže da je izgubio ruku kad su ga saudijski graničari otkrili.

„Čvrsto su mi vezali ruke i noge užetom i objesili me na drvo. Tukli su me dok se nisam onesvijestio. Probudio sam se u bolnici bez ruke. Noge i druga ruka bili su mi prekriveni zavojima”, priča Tami.

Ekonomske izbjeglice

„Zvaničnici UN-a kažu da svakodnevno u kamp primaju najmanje 50 migranata. Ovo je tek mali procenat onih koji se krijumčare preko granice u Saudijsku Arabiju. Samo oni koji ne uspiju preći i koje vlasti spase od trgovaca ljudima završe ovdje”, javlja reporter Al Jazeere Mohammed Adow iz Haradha u Jemenu.

Akram al-Hakimi iz Međunarodne organizacije za migraciju kaže da egzodus sa Roga Afrike predstavlja najveći talas ekonomskih izbjeglica na planeti i da se ne mogu nositi s pritiskom.

„Dvadesetpet hiljada migranata luta gradom. Nažalost, ne možemo svima pružiti pomoć. Trenutno pomažemo 3.500 njih koji su već pod našom zaštitom”, kaže Al-Hakimi.

U kampu imigranti slave dobre vijesti. Prva grupa će za dva dana avionom biti prebačena u domovinu. Mnogi se prije ovoga mjesecima nisu nasmijali.

Ipak, priče o užasima koje su proživjeli na putovanju vjerovatno neće obeshrabriti bezbroj njihovih sunarodnjaka da krenu prema Jemenu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Najviši prioritet nove italijanske ministrice integracija je promjena postojećeg zakona koji se odnosi na djecu imigranata. Iako je većina rođena u Italiji, nemaju gotovo nikakva prava. U italijanskom društvu rješavanje tog problema, međutim, nije prioritet. Pokušavajući da promijeni sistem, Cecile Kyenge stekla je mnogo neprijatelja. U Rimu je s njom razgovarala Charlie Angela.

Senat predlaže zakon čiji je cilj pojačati sigurnost na granici i pomoći oko 11 miliona imigranata da steknu američko državljanstvo.

15 Jul 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO