SFF: Oggijev film o potrazi za porodicom

Producent i režiser Oggi Tomić kao siroče je, kroz ratne devedesete, odrastao po domovima za nezbrinutu djecu, no uspio je diplomirati na Međunarodnoj akademiji za film na Cambridgeu.

Autobiografskim dokumentarnim filmom „U potrazi za porodicom“, koji prikazuje njegovo traganje za majkom, ganuo je publiku Sarajevo Film Festivala.

Za Al Jazeeru je Oggi Tomić ispričao kako je, uprkos teškom djetinjstvu, postao sretan čovjek.

„Kada sam rođen, prije 28 godina, koliko sam otkrio, dobio sam ime od socijalnih radnika, znači u porodilištu. Razgovor s majkom nije potvrdio da mi je ona dala ime. Samo mi je rekla: Lijepo ti je ime. Nisam ti ga ja dala, niti iko iz porodice’“, počinje priču Oggi Tomić.

„Majka je zatrudnjela u vanbračnoj zajednici i to je jednostavno bilo za njen grad bruka i sramota. Nije imala izbora nego da me ostavi u porodilištu, iako je prošla kroz mnoge patnje i tuge“, priča dalje Oggi.

I dok ulazi na igralište u Domu za nezbrinutu djecu Bjelave govori o oprostu.

„Što se tiče oprosta, majku nikada nisam krivio zbog toga što je učinila. Takva je bila sudbina, takve su okolnosti bile – nit’ joj opraštam, nit’ joj zamjeram“, kaže.

‘Nije bilo vremena za emocije’

Kad je uspostavio kontakt s obitelji, priča dalje, priznaje kako „nije imao vremena za emocije, iako je bilo uzbuđenja oko toga svega“.

Prvo se upoznao s ujacima, braćom i sestrom, ali nije ništa dogovorio oko upoznavanje majke. Prisjeća se kako je to bilo „komplikovano“, ali je na nagovor njezine obitelji, koja je tražila da se upoznaju i otkriju svoju prošlost, ipak upoznao i majku.

Danas mu je drago što je to uradio, ali i što je snimio film o tome.

„I da se, na kraju, zatvori to poglavlje moga života, da gledam prema boljoj budućnosti“, kaže Oggi.

Kao dijete bez roditeljskog staranja želja mu je bila naučiti engleski jezik, a kad je uspio završiti fakultet dokumentarnog filma i televizije u inostranstvu, shvatio je kako to može biti primjer drugoj djeci bez roditelja da „mogu uspjeti u životu kada žele“.

„Nadam se da će ovo prihvatiti kao primjer da se može učiniti dobro u životu i to me čini sretnim. Nadam se da sretnim činim i drugu djecu“, zaključuje Oggi Tomić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO