Filmašima potrebno više sredstava za rad

U okviru natjecateljskog programa dokumentarnog filma Sarajevo Film Festival donosi 20 ostvarenja uglavnom mladih autora iz regije, no zanimljivo je doznati kakav je put koji oni moraju proći da bi od ideje došli do dokumentarnog filma spremnog za festivale.

Film Marte Popivode „Jugoslavija: Kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” ispituje kako su se u posljednjim performansima i sletovima krajem osamdesetih mogli naslutiti događaji koji su uslijedili.

Takvih, istraživačkih projekata ima vrlo malo, jer je rijetko tko spreman da ih podrži, kaže autorica.

„Mislim da je prilično zanimljivo ulaziti u taj rizik i da bi televizije i produkcije trebalo da ulaze u taj rizik zato što stalno ići istim putevima ne donosi nešto novo“, dodaje Popivoda, rediteljica iz Srbije.

Srbija je za kulturu ove godine izdvojila 0,62 posto svog proračuna, uz naknadno dodan novac za kinematografiju. Prema Martinom mišljenju, to nikako nije dovoljno.

„Čak i ako neko iz inostranstva želi da vam podrži film, ako nema nekih minimalnih sredstava iz zemlje koja je poreklo autora, to je nemoguće uraditi“, tvrdi Marta.

Hrvatska najdalje otišla

Hrvatska je od zemalja u regiji najdalje odmaknula, ali dokumentarne filmove i dalje smatra jeftinom televizijskom formom za koju izdvaja nedovoljno novca, kaže autor filma „Gangster te voli“ Nebojša Slijepčević.

„Da bismo zatvorili financijsku konstrukciju za jedan film koji ima ambicije kao naš, moramo raditi koprodukciju između više produkcija i više televizija, a to je uvijek teško“, upozorava Slijepčević.

Ipak, projekt je počeo gotovo bez sredstava i zajedno s producenticom činio je cijelu filmsku ekipu, te su skoro tri godine ulagali svoj novac, jer su „vjerovali u priču“. Podrška, neophodna da završe projekat, stigla je tek na kraju.

„Ne mogu reći da je ijedan film moguće snimiti bez novaca. Novac je potreban za snimanje filmova“, konstatira Slijepčević.

Mladi autori iz Hrvatske i Srbije nadaju se da će i vlade država u regiji toga postati svjesne.

Uvjereni su kako će ono što danas rade biti povijest neke budućnosti i da zbog toga ne trebaju odustati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Očekuje se boravak 100.000 turista u Sarajevu tokom filmskog festivala, ali zbog sive ekonomije prezicnih podataka nema.

17 Aug 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO