Mladi talenti uče od najboljih na SFF-u

Sedmi Talent Campus koji se održava u okviru Sarajevo Film Festivala doveo je u taj grad 65 mladih filmskih radnika – od režisera, scenarista i producenata do glumaca i filmskih kritičara.

Oni će sljedećih šest dana učiti od najboljih u svojoj branši i možda dobiti priliku da i sami snime svoj prvi kratkometražni film.

Za početak, imaju svega 90 sekundi za upoznavanje – dovoljno tek za osnovne informacije i prvi utisak. Za ove mlade umjetnike to je tek početak druženja, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Od 309 prijavljenih iz cijele Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza izabrano je njih 65. Bez obzira na profesiju u filmskoj industriji za koju su se školovali, svi su u Sarajevo došli sa istom željom – da uče i da se povežu sa ljudima iz svoje profesije.

“U Gruziji se situacija popravlja, ali to je mala zemlja i uvijek morate da tražite sredstva sa strane, kroz neku međunarodnu saradnju da biste nešto uradili”, kaže Levan iz Gruzije.

“Ja se bavim filmskom kritikom, pisanjem i ovo sam video kao jedinstvenu priliku da naučim neke nove veštine, jer u našoj zemlji, koliko znam, ne postoji nikakav odsek ili neka akademska institucija gde možemo da se bavimo kritikom i napredujemo”, kaže Danijel iz Novog Sada.

Odskočna daska

I mlada sarajevska glumica Ida Campus posmatra kao priliku za napredovanje.

“Zato što je to kao odskočna daska za dalje, Sarajevo Grad filma, onda upoznaješ režisere, producente, scenariste, stvaraš konekcije i onda poslije možete zajedno stvarati filmove”, kaže Ida.

Upravo je to zadatak campusa, koji svake godine postaje ambiciozniji. Godine 2012. na spisak zemalja odakle dolaze mladi talenti dodali su Armeniju, Azerbejdžan, Gruziju i Moldaviju, a naredne planiraju da okupljenim profesijama pridruže i direktore fotografije.

“Cilj je, prije svega, da poveže mlade ljude iz regije, jer obično kad završe studije oni nisu dovoljno umreženi. Često su malo i bez orijentira, ne znaju šta dalje raditi. Ovo im pruža mogućnost da sretnu kolege iz svoje branše u sklopu Festivala i da ih približimo filmskoj industriji koja ih, ustvari, čeka”, kaže Asja Makarević iz Sarajevo Talent Campusa.

“Rezultat prošlogodišnjeg Talent Campusa su tri filma koje će blizu tri hiljade gledalaca moći da vide na velikom platnu. Ovaj rasadnik mladih talenata možda će sličnu priču doneti i nekome od 65 ovogodišnjih učesnika”, javlja Krstin.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Očekuje se boravak 100.000 turista u Sarajevu tokom filmskog festivala, ali zbog sive ekonomije prezicnih podataka nema.

17 Aug 2013

Sve je spremno za početak 19. Sarajevo film festivala. Blizu 2.000 međunarodnih gostiju najavilo je svoj dolazak u Sarajevo, gdje će do 24. augusta, u okviru festivala, biti prikazano 214 filmova iz 59 država. Priču donosi novinarka Al Jazeere Arduana Kurić.

Gost novog izdanja emisije ”Oni pobjeđuju” je Mirsad Purivatra, osnivač i direktor Sarajevo Film Festivala. Uoči 19. Sarajevo Film Festivala, koji je nastao za vrijeme opsade grada, a do danas se razvio u jedan od najznačajnijih filmskih festivala jugoistočne Evrope, Mirsad Purivatra za Al Jazeeru govori o značaju festivala za lokalnu ekonomiju, za imidž Sarajeva […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO