Uskoro komercijalne bespilotne letjelice

Bespilotne letjelice su najbrže rastući dio svjetske avioindustrije. Prognoze govore kako će u sljedećoj deceniji ova industrija vrijediti 90 milijardi dolara godišnje. Iako te letjelice posljednjih godina svi povezuju sa ratištima, mnoge među njima nisu dizajnirane za vojnu upotrebu, javlja reporter Al Jazeere Tom Ackerman.

Eksperimentalna bespilotna letjelica Lockheed Martin prvi put se spustila na američki nosač aviona prošlog mjeseca. To je, prema mišljenju mnogih, najbolji model koji je do sada osmislila avioindustrija.

No, na sajmu u Washingtonu stotine drugih kompanija predstavljaju širok spektar bespilotnih letjelica.

Obuka za ‘pilote’

Kompanija sa Floride, koja je u početku sarađivala isključivo sa vojnom industrijom, sada nudi svi kupcima nosivu mikroletjelicu, zvanu Maverick. Pomoću nje, operater može nadgledati teren ili pratiti vremenske uvjete.

“Ovo može stati u gepek mog automobila. Naravno, moram proći obuku da bih upravljao ovim avionom, ali nakon toga, postajem mobilni komandni centar. Sa ovim mogu biti mnogo efikasniji”, kaže Brian da Frota iz Prioria Roboticsa.

Druga kompanija nudi letjelicu čija kamera može sa lakoćom snimati udaljene ciljeve.  

Dok pojedini analitičari smatraju da je avioindustrija posljednjih godina u krizi, činjenica je da se pred proizvođačima bespilotnih letjelica otvaraju nove mogućnosti.

Jerry Lemieux, bivši profesor na MIT-u, koji je takođe upravljao borbenim i komercijalnim avionima, sada obučava buduće pilote. Koji, ipak, neće fizički biti u zraku. Kaže da je njegova škola veoma popularna.

Mogućnost velike zarade

“Neki posjete školu i shvate da je ovo budućnost i da žele biti dio nje. Drugi, pak, žele promjeniti profesiju ili se, jednostavno, okušati u nečemu potpuno drugačijem”, kaže Jerry Lemieux.

I dok ova industrija u Sjedinjenim Državama cvjeta, Amerika zaostaje u otvaranju svog zračnog prostora komercijalnim bespilotnim letjelicama.

Civili će moći upravljati ovim letjelicama tek kada Vlada uspostavi standarde u ovoj oblasti – 2015. godine.

Zbog toga se mnoge američke države takmiče da ugoste šest testnih lokacija koje će odabrati Vlada.

“Državi bi to moglo donijeti milione dolara u narednih četiri do pet godina, kao i modernu tehnologiju koja će privući studente na naše univerzitete”, kaže Terri Koepecnik.

Predstavnici nove industrije uvjereni su u mogućnosti velike zarade koju ona pruža, ali i svjesni otpora koji bi se u javnosti mogao javiti zbog dodatnog ugrožavanja privatnosti u Sjedinjenim Državama. A na taj problem još nemaju odgovor.

Izvor: Al Jazeera