Livanjski divlji konji i zakonom zaštićeni

Lokalna zajednica na livanjskom području odlučila je i zakonski zaštiti krdo divljih konja, točnije 286 konja i 48 ždrijebadi, koje se slobodno kreću podno i na vrletima Cincara, ostavljajući bez daha svakoga tko prolazi tim krajem.

„Oni su svoj svijet, imaju svoje okruženje. Jednostavno, prilagođavaju se“, kaže Slava Jukić iz Hercegbosanske županije.

Izvorno to nisu divlji konji, nego su potomci pitomih konja koje su vlasnici, dolaskom mehanizacije, prije pola stoljeća počeli puštati na slobodu, u prostranstva kamena i trave između Kupresa i Livna da sami brinu o sebi.

Al Jazeerin reporter Boris Gagić javlja kako se divlji konji, nakon osvježenja u nekoj od lokvi koje nisu presušile u vrelim ljetnim danima, vraćaju u prirodno okruženje u kojem se najbolje i najsigurnije osjećaju, a to su brda iznad Livna.

Dio krda ostaje kraj puta Kupres – Livno, gdje na punktu zimske službe traže ostatke soli.

Nedavno su im odlučili i pomoći izviđači iz Belgije, pa Slava Jukić kaže kako su se Belgijanci sami ponudili od granja i otpada očistiti lokve za konje.

Atrakcija i strancima i domaćima

Divlji konji nisu samo turistička atrakcija za strance, nego ih dođu pogledati i domaći ljudi.

„Lijepo mi izgleda. Došao sam vidjeti. Ostavili smo auto i pošli malo šetati“, priča Enes Habibija iz Mostara.

U šetnji i potrazi za ispašom divlji konji prijeđu niz proplanaka, a obitavaju na gotovo 140 četvornih kilometara, većinom na visoravni Krug.

Prate ih ljudi koji im nose hranu zimi, ili ih dva puta godišnje prebrojavaju, a zaslužni su i za njihovu zakonsku zaštitu na lokalnom nivou.

„Livanjski konji prvenstveno su zaštićeni zbog ljudi, a ne prirode, stradavanja od vuka ili drugih zvjeri, već zbog ljudi“, kaže Željko Krišto iz Ekološkog društva Borova glava.

Krivolovci su ozbiljno smanjili brojnost krda, no posljednjih godina tome se stalo u kraj, jer se fenomen divljih konja, rijedak u Europi, želi očuvati.

„Radit ćemo nove lokve i objekte gdje će biti skladište hrane, tako da se nadam da neće dolaziti na magistralni put jer ugrožavaju svoje živote i živote učesnika u prometu“, najavljuje Krišto.

Za ove iskorake financijska konstrukcija je osigurana, a brojni zaljubljenici u životinje iz cijelog svijeta neprestano pitaju kako pomoći da krdo divljih konja i dalje galopira livanjskim krajem.

Izvor: Al Jazeera