Kineska borba protiv pada nataliteta

Kineska populacija ubrzano stari, što, prema ekonomistima, ugrožava dugoročni ekonomski rast te zemlje. Zato je Vlada odlučila ohrabriti uspješne samostalne žene da počnu više razmišljati o porodičnom životu, umjesto o karijeri.

U Kini uspješne obrazovane žene starije od 27 godina moraju se pripremiti za još jednu životnu bitku, ukoliko nisu udate. Naime, u toj dobi, društvo ih počinje oslovljavati kao “neudavače”, a s takvim epitetom vrlo je teško pronaći bračnog druga.

Vlada u Šangaju odlučila je pružiti im pomoć. Organizirano je grupno vjenčanje kako bi promovirali jedan drugi događaj, masovno spajanje omladine. Ono što se može primijetiti je da je broj žena daleko veći od muškaraca, uprkos tome što je u Kini više muškaraca nego žena.

Uzrok tome je dugogodišnja politika “jednog djeteta”, zbog koje su roditelji preferirali mušku djecu.

Natalitet sve niži

Sociolog Leta Hong Fincher je kazala: “Kineska Vlada ovu veliku razliku u omjeru između žena i muškaraca vidi kao prijetnju socijalnoj stabilnosti. Zato im je veoma bitno da se urbane žene počnu udavati te da mlade djevojke prestanu pomjerati dobnu granicu udaje.”

Kina ima još jedan problem: natalitet je sve niži, a prosjek starosti populacije je sve veći, što ugrožava dugoročni ekonomski rast.

Predsjednica asocijacije žena iz Šangaja Zhou Min smatra da je problem pada nataliteta to što muškarci traže žene koje su po statusu uvijek nivo ispod njih.

“Recimo ovako: ‘Muškarci A kategorije žele žene iz B kategorije. Muškarci iz B kategorije traže ženu u C kategoriji, i tako dalje’. Zato one najuspješnije žene obično ostanu same”, ocijenila je Zhou.

Vlada u Šangaju planira nove susrete za upoznavanje mladih. Ali, iako Komunistička partija kontrolira mnoge aspekte života, izgleda da ljubav nije jedan od njih.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kina je donijela zakon koji omogućuje starijim osobama da tuže svoju djecu koja ih ne posjećuju. Neki krive politiku jednog djeteta za povećanje slučajeva zanemarivanja među stanovništvom koje ubrzano stari. No, novi zakon je također kritikovan jer je nejasan.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO