Bangladeš: Bojazan zbog preuzimanja banke

Vlada Bangladeša planira povećati udio u banci orijentiranoj ka pomaganju siromašnim zajednicama da dobiju male pozajmice. Miješanje politike u poslovanje banke stvorilo je zabrinutost u njenu budućnost.

Ova banka je dospjela na naslovnice svjetskih medija kada je dobila Nobelovu nagradu zbog njenih napora da unaprijedi socijalne i ekonomske prilike u toj zemlji.

Purmila Khatun je krenula od nule. Napravila je malu trgovinu u svojoj kući. Prije devet godina bila je beskućnica i nije imala novca da prehrani svoje četvero djece. Obratila se Grameen banci, koja je tada bila pionir u mikrokreditiranju.

Dobila je pozajmicu od 50 dolara. Danas Purmila uspješno izdržava svoju porodicu. Iako plaća kamatu od 20 posto, kaže da je sretna.

Siromašni dioničari

“Ni jedna druga banka nije posuđivala novac siromašnim ljudima poput mene. Moji uslovi sada su mnogo bolji. Djeca idu u školu i jedu tri puta dnevno”, kaže Purmila.

Tri posto dionica banke je u posjedu Vlade. Ostatak drže sitni dioničari, većinom siromašni poljoprivrednici. Prošli mjesec Vladina komisija predložila je da bi se njeno učešće trebalo povećati na 51 posto. No državni zvaničnici negiraju namjere o preuzimanju banke.

“Vlada nema namjeru preuzimati banku. Mislim da je potpuno netačno da Vlada preuzima 51 posto”, rekao je Kholiquzzamam Ahmed, predsjednik državne mikrokreditne kuće.

Iščekivanje odluke

Osnivač banke Muhammad Yunus 2006. godine dobio je Nobelovu nagradu za uspjeh Grameen banke kao pionira u mikrokreditiranju. Ali prije dvije godine Yunus je pod pritiskom Vlade morao odstupiti sa mjesta generalnog direktora. Tvrdi kako je pokušaj vlasti da uzmu veći udio u banci čista zloupotreba moći.

Tasina Khatum je u odboru direktora Grameen banke. Tvrdi kako je status banke na kocki.

“Ako Vlada preuzme banku ona će se urušiti. Bili bi nemoćni. U sadašnjoj strukturi nema nepravilnosti, zato nećemo prihvatiti nikakve Vladine inicijative”, kaže Tasina.

Konačna odluka bit će poznata uskoro. A milioni klijenata poput Purmile s nestrpljenjem čekaju da vide hoće li im ovaj dragocjeni izvor finansiranja i dalje biti dostupan.

Izvor: Al Jazeera