Pritvaranje česta sudska praksa u Makedoniji

U Makedoniji, čini se, pritvor postaje glavna mjera da se osigura prisustvo optuženih  na suđenju.

I novinar Tomislav Kežarovski, koji nema mogućnost da ponovi djelo, ostaje u istražnom zatvoru, izvijestila je Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere.

Pritisak javnosti nije promijenio odluku Suda. U isto vrijeme, broj pritvorenika je veći od kapaciteta zatvora.

Opozicija traži da se novinar Tomislav Kežarovski brani sa slobode. Simbolično, nose majice sa natpisom “Sloboda za Kežu”. On je više od dva mjeseca u pritvoru.

Optužen je zato što je prije pet godina objavio identitet zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva.

Odbijena kaucija        
           
Njegova porodica ponudila je Tužilaštvu kauciju u iznosu 20.000 eura, ali Kežarovski ostaje u pritvoru sve do kraja suđenja. Proces će početi za deset dana.

“U nekoliko prethodnih slučajeva u Makedoniji pritvoreni su proveli dve, pa i tri godine u očekivanju da se njihovi sudski procesi završe. Neki od njih na kraju su dobili oslobađajuće presude”, izvijestila je Smilevska.

U Krivičnom sudu u Skoplju kažu da određuju pritvor prema zakonskim odredbama. 

U Makedoniji se pritvor produžuje do početka suđenja, najviše šest mjeseci i traje dok se proces ne završi.

Mjera pritvora je određena u blizu 10 posto od ukupnog broja postupaka koje je iniciralo Javno tužilaštvo. U tim slučajevima postoje zakonski razlozi koji opravdavaju izricanje ove mjere, kako bi se osiguralo prisustvo optužene osobe u cilju neometanog odvijanja postupka.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u analizi od prije nekoliko godina kaže da makedonske sudije često izriču mjeru pritvora, a objašnjenja su neargumentirana.

Produženje pritvora

U Makedoniji se pritvor produžuje do početka suđenja, najviše šest mjeseci i traje dok se proces ne završi.

U Helsinškom komitetu smatraju da se to pretvara u odsluženje zatvorske kazne bez izrečene presude.

Branioci sumnjaju u to da sudije odluke donose samostalno.

“Da li je Sud pod pritiskom izvršne vlasti? Policija se obraća Tužilaštvu, a Tužilaštvo dalje prosljeđuje slučaj u sudski postupak. I glavno pitanje je koliko je istražni sudija otporan na pritiske i donošenje odluke koja se od njega očekuje. Sud mora shvatiti da je autonomna vlast i da se od njih može tražiti da donesu svakakve mjere, ali oni su ti koji donose odluke”, kazao je advokat Dragan Malinovski.

Problem su i uslovi u zatvorima. Istražni zatvor “Šutka” je prepun. U ćelijama predviđenim za dvoje boravi četvoro osumnjičenih , kaže direktorica zatvora.

Kiril Efremov, aktivista za ljudska prava iz Koalicije za pravedno suđenje, kaže da sudije, kada donose presude, kalkuliraju sa visinom kazne u slučajevima gdje je optuženi građanin dugo vremena proveo u pritvoru.

Efremov je rekao: “Izjednačuje se kazna po presudi sa vremenom koje je optuženi proveo u pritvoru, sa ciljem da optuženi ne tuži državu za protivpravno lišavanje slobode, neosnovane optužbe i stavljanje u pritvor.”

Problem su i uslovi u zatvorima. Istražni zatvor “Šutka” je prepun. U ćelijama predviđenim za dvoje boravi četvoro osumnjičenih, kaže direktorica zatvora.

Tvrdi da će početkom naredne godine početi gradnja nove zatvorske zgrade.

Izvor: Al Jazeera