Ljudski nos detektira šizofreniju

Ljudski nos možda je ključni organ za rano otkrivanje šizofrenije.

Izraelski tim naučnika tvrdi da je izvlačenjem ćelija iz nose šupljene u dijelu koji je najbliži mozgu moguće detektirati da li neko ima potencijal da dobije šizofreniju, što je važno u ranoj primjeni terapije.

Mali uzorak iz nosa mogao bi biti ključ za biološko dijagnosticiranje šizofrenije.

Trenutno se to teško mentalno oboljenje dijagnosticira razgovorima s psihijatrom i kliničkim evaluacijama ponašanja pacijenata.

Dotkor Noam Shomron sa Unverziteta u Tel Avivu i tim istraživača sa Unverziteta Johns Hopkins u Baltimoreu tvrde da se šizofrenija sada može dijagnosticirati bilološkim putem.

“Mentalna retardacija i mentalni poremećaji uglavnom se dijagnosticiraju kroz kliničku evaluaciju, kroz razgovor ljekara i njegove zaključke, koji mogu biti krajnje subjektivni. Željeli smo drugačiji pristup. Zajedno s profesorima Ruth Navon i Akirom Savom, identificirali smo molekularne markere kako bi smo procijenili da li postoji razlika između bolesnih i zdravih osoba”, izjavio doktor je Shomron.

Eksperimentalna faza

Procedura, koja traje svega nekoliko minuta, podrazumijeva vađenje brisa iz pacijentovog nosa kako bi se ekstrahirale nervne ćelije što bliže mozgu.

Do sada su biomarkeri za šizofreniju pronalaženi samo u nuronskim ćelijama mozga, do kojih se moglo doći jedino tokom autopsije, dakle kada je neko već mrtav.

Ćelije iz nosa se potom uzgajaju u laboratoriji, a molekularni markeri se analiziraju.

“Naš cilj je da pojednostavimo dijagnosticiranje genetskih poremećaja, uglavnom mozga, kako bi smo identificirali markere kojim ćemo utvrditi da li je neko zdrav ili nije”, kaže doktor Shomron.

Iako posljednja otrkića obećavaju, doktor Shomron naglašava da je sve još uvijek u eksperimentalnoj fazi i da je potrebno još nekoliko godina kliničkog istraživanja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Šta su, gdje se sve nalaze i kako se uzimaju matične ćelije? Koje su u regiji mogućnosti pohranjivanja krvi iz pupčane vrpce? Šta treba znati o procesu uzimanja, čuvanja i upotrebe matičnih ćelija? Kakav je značaj i princip liječenja ovim ćelijama? Posljednjih desetak godina pažnju naučne i šire javnosti zaokuplja pitanje matičnih ćelija. Predmet su, […]

Published On 06 Jun 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO